Gepubliceerd op 10 April 2020 om 14.45 uur

Schadefonds voor schietdrama De Ridderhof opgericht door politie

ALPHEN AAN DEN RIJN - Exact negen jaar na de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof is het schadefonds opgericht door de Nederlandse politie, zoals zij eind februari aankondigde. De stichting zal zorg dragen voor de afwikkeling van schadeclaims die als gevolg van het schietincident worden ingediend.

Het fonds staat onder voorzitterschap van Ruud Vreeman, voormalig Kamerlid en ex-burgemeester van Zaanstad, Groningen en Tilburg. Verder bestaat het bestuur uit twee letselschadeadvocaten. 'Om de onafhankelijkheid van het fonds te waarborgen, heeft geen van de bestuursleden momenteel een professionele relatie met de politie', meldt de politie. 'Ook zijn zij op geen enkele manier betrokken bij het schietincident in Alphen aan den Rijn.'

Onlangs heeft korpschef Erik Akerboom betrokkenen per brief geïnformeerd over de oprichting van de stichting. 'Ook uitte hij in de brief zijn medeleven en vroeg hij begrip voor de duur van het juridische traject dat betrokkenen hebben doorlopen', schrijft de politie in een bericht. 'De politie realiseert zich terdege dat geen enkele financiële vergoeding opweegt tegen het leed dat de slachtoffers hebben ervaren. Maar het korps hoopt dat een eenduidige, voortvarende en zorgvuldige afwikkeling van de schade bijdraagt aan de verdere verwerking ervan.'

Politie gedeeltelijk aansprakelijk

Een half jaar geleden kwam een eind aan een jarenlange rechtszaak toen de Hoge Raad bevestigde dat het gerechtshof had geoordeeld: de politie is gedeeltelijk aansprakelijk voor het bloedbad dat Tristan van der Vlis aanrichtte. Dat Tristan van der Vlis op basis van de beschikbare informatie nooit een wapenvergunning had mogen krijgen, wordt door de politie erkend. De politie heeft nagelaten Van der Vlis goed te controleren in het politiesysteem toen de aanvraag werd ingediend.

Als dat wel was gebeurd, was de wapenvergunning nooit verleend. Maar had daarmee het Ridderhofdrama voorkomen kunnen worden? Oftewel, heeft de politie schuld aan de uiteindelijke daden van Van der Vlis? Nee, heeft de politie altijd gezegd. Ja, zegt een groep van zeventig betrokkenen, bestaande uit onder meer nabestaanden, slachtoffers, winkeliers en ooggetuigen. Daarop werd een rechtszaak aangespannen door de groep.

Van geen schuld naar wel schuld

In 2015 oordeelde de rechtbank dat de politie geen schuld heeft. ‘De wapenwet kan misbruik niet voorkomen’, aldus de rechtbank. Van der Vlis, die kampte met psychische problemen, schoot op zijn slachtoffers met vuurwapens waar hij een vergunning voor had.

Maar in maart 2018 concludeerde het gerechtshof in hoger beroep, omdat de groep slachtoffers zich niet kon vinden in de uitspraak, dat de politie wel - gedeeltelijk - aansprakelijk is: ‘Het ligt voor de hand dat bij zo’n misbruik doden of gewonden vallen.’ De politie is gedeeltelijk aansprakelijk en niet volledig omdat de politie de moorden niet zelf heeft gepleegd. Feitelijk is de politie aansprakelijk voor de letselschade en overlijdensschade die is ontstaan bij het Ridderhofdrama.

De politie was het niet eens met die visie van het gerechtshof en tekende cassatie aan. Tevergeefs. De Hoge Raad volgt het oordeel van het gerechtshof. Dat betekent dat de politie definitief aansprakelijk is gesteld. De groep betrokkenen heeft nu recht op een schadevergoeding.

Melden

Mensen die zich nog niet bij de politie hebben gemeld, maar vanwege hun betrokkenheid bij het incident wel aanspraak willen maken op een schadevergoeding, kunnen zich alsnog melden. Dat kan via expertisebureau Andriessen Expertise via mailadres: schade@slachtoffersalphen.nl of telefoonnummer 088-8885666.

Lees ook: Wéér is het mooi weer op 9 april als Ridderhof-slachtoffers worden herdacht

advertentie
 
advertentie