Schadepost oud & nieuw 25 procent groter dan jaar eerder, ondanks vuurwerkverbod

Foto: Politie Alphen aan den Rijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Tijdens de jaarwisseling is voor 50.000 euro schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen. Dat schrijft burgemeester Liesbeth Spies (CDA) in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om een eerste schatting. Het bedrag kan verder oplopen omdat de schade nog niet volledig is geïnventariseerd.

Ondanks het algehele vuurwerkverbod ligt het schadebedrag een stuk hoger dan een jaar eerder. Tijdens de vorige jaarwisseling kwam de teller tot 40.000 euro. Oud & nieuw 2018-2019 kostte de gemeente Alphen aan den Rijn 15.000 euro.

De schade bestaat voornamelijk uit vernielde prullenbakken. 100 in totaal. 'Tijdens de nacht van de jaarwisseling 45 prullenbakken en ruim voor de jaarwisseling 55 prullenpakken', verklaart Spies. Verder zijn vier ondergrondse containers beschadigd, twee speeltuinen gedeeltelijk vernield en moesten meerdere verkeersborden en lantaarnpalen het ontzien. Ook zijn zeven platen van de geluidswal bij de Alphense hefbrug kapotgemaakt.

Burgemeester Spies stelt dat nog geanalyseerd wordt of de schades te herleiden zijn naar een specifieke wijk en wat een mogelijke verklaring is voor de toename. Waar mogelijk zegt Spies de schade te willen verhalen op de daders.

Brandweer- en politiecijfers

Op Nieuwjaarsdag maakten de hulpdiensten al bekend dat het aantal brandjes tijdens de jaarwisseling is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Tussen 22.00 en 05.00 uur zijn negentien gestichte brandjes en één uitgebrande caravan (Treinweg in Aarlanderveen) geregistreerd door veiligheidsregio Hollands Midden. Daar moet de vuurwerkbom die in de middag explodeerde in een flatwoning aan het Alphense Aïdaplein, waar één persoon zwaargewond raakte, nog bij opgeteld worden. Een jaar eerder moest de brandweer vijftien maal uitrukken.

Het aantal politie gerelateerde oud & nieuw-incidenten is nagenoeg gelijk gebleven: 26 dit jaar, 27 vorig jaar. In de Jan Nieuwenhuijzenstraat werden hulpverleners bekogeld met zwaar vuurwerk tijdens het blussen van een brand. Om in de loop van de nacht andere brandjes in Het Rode Dorp te blussen, zette de politie zo'n twintig agenten in om de brandweer te beschermen.

Lees ook: 'Rode Dorp-raddraaiers oud & nieuw kwamen deels van buiten Alphen'