Gepubliceerd op 20 Juli 2019 om 19.54 uur

School met de Bijbel wordt niet rechtstreeks verkocht aan Allcura en Habeko

BENTHUIZEN - Het is nog geen gelopen koers dat zorginstelling Allcura Thuiszorg en woningcorporatie Habeko 16 tot 24 zorgwoningen laten bouwen in het gebouw van School met de Bijbel in Benthuizen. Het pand aan de Graaf van Bloisstraat gaat namelijk via een openbare procedure te koop aangeboden worden en wordt niet rechtstreeks toegekend aan de initiatiefnemers.

In 2021 verhuist School met de Bijbel naar nieuwbouwlocatie Bentlanden II en dan komt het huidige basisschoolgebouw leeg te staan. Het is een monumentaal pand en mag om die reden niet gesloopt worden. Allcura en Habeko hebben het idee, en ondertekenden inmiddels een intentieverklaring daartoe, om de school te transformeren tot een complex met zorgappartementen.

Benthuizen heeft een grote behoefte aan nieuwe zorgwoningen. Op dit moment zijn er geen voorzieningen in Benthuizen waar chronisch zieken met lichamelijke problemen een beschutte woonplek hebben.

Politiek debat over verkoop

De gemeente Alphen liet daarop vastleggen dat het Benthuizense basisschoolgebouw na de sluiting van de school wordt verkocht aan een partij die daar senioren- of zorgwoningen wil ontwikkelen. Maar dat gebeurt wel via een openbare verkoopprocedure. Alle geïnteresseerde kopers kunnen bieden.

Daar is een deel van de gemeenteraad het niet mee eens. De oppositie wil, onder aanvoering van SGP, dat het schoolgebouw rechtstreeks wordt verkocht aan Allcura en Habeko. Maar wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) doet dat niet.

Een ingediende motie om Van As alsnog te bewegen het pand aan Allcura en Habeko te gunnen, werd donderdagavond niet aangenomen tijdens de gemeenteraadsvergadering. Wel blijft het een eis dat de koper van het gebouw in het complex zorgwoningen moeten realiseren.

Stemming gemeenteraad

Voor (11): D66 (3), PvdA (2), SP (2), Beter Alphen (1), SGP (1), RijnGouweLokaal (1), Wijken & Kernen Belangen (1).

Tegen (27): Nieuw Elan (9), VVD (6), CDA (6), GroenLinks (4), ChristenUnie (2).

38 van de 39 raadsleden waren aanwezig.

advertentie
.
advertentie