Gepubliceerd op 24 Maart 2020 om 15.21 uur

SCOPE Scholengroep: vlag kan nog niet uit bij examenleerlingen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Examenleerlingen die er goed voorstaan kunnen nog niet de vlag uithangen. Dat zegt Piet Jansen, voorzitter van het college van bestuur van de Alphense SCOPE Scholengroep. Het duurt vermoedelijk nog anderhalve week voordat de zak-slaagregeling wordt bekendgemaakt door onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie).

De minister maakte dinsdag bekend dat er geen centrale eindexamens zijn dit jaar voor middelbare scholieren. In plaats daarvan gaan de schoolexamens, dat zijn toetsen die in de periode voor de eindexamens worden afgenomen, de basis vormen voor het diploma.

'In het schoolexamen worden soms andere zaken getoetst dan in het centraal eindexamen. Denk aan de talen, je mondeling doe je in het schoolexamen en het schriftelijke deel in het centraal eindexamen. Dat maakt het spannend hoe uiteindelijk de zak-slaagregeling eruit komt te zien', aldus Jansen.

'Goed besluit'

SCOPE Scholengroep is de grootste scholenorganisatie in de gemeente Alphen. Onder meer de Groene Hart-middelbare scholen en het Ashram College maken deel uit van SCOPE. Jansen is blij met het kabinetsbesluit. Enerzijds omdat het in zijn ogen het beste besluit is, anderzijds omdat er nu duidelijkheid is waar zoveel behoefte aan was. Op 30 maart hadden de praktijkeindexamens moeten beginnen, op 7 mei de schriftelijke eindexamens.

'Er komt meer tijd om de laatste onderdelen van het schoolexamen af te ronden. Daar zijn we heel blij mee. We denken ook dat dit een heel verstandig besluit is', meent Jansen. Mede omdat scholen in toenemende mate geconfronteerd worden met zieke leraren, werd het volgens Jansen nagenoeg onmogelijk om de eindexamens door te laten gaan. Daarnaast hadden alle schoolexamens voor 6 april afgenomen moeten zijn bij alle leerlingen.

advertentie
 
advertentie