‘Serviceflat Driehoorne 2.0’ achter Groene Hart Leerpark in Alphen

Gepubliceerd op 07 juli 2020 om 15.59 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een geëvolueerde versie van serviceflat Driehoorne moet gebouwd gaan worden in het Bospark in Alphen aan den Rijn. Het is de bedoeling dat er zo'n 100 gelijkvloerse woningen komen in een nieuw te bouwen woonzorgcomplex aan de achterzijde van de middelbare school Groene Hart Leerpark.

Dat willen wethouders Gerard van As (Nieuw Elan, Bouwen en wonen) en Han de Jager (CDA, Zorg). 'Een complex met een goede infrastructuur voor zorg en welzijn, met behoud van maximale zelfstandigheid en dat alles in de groene omgeving van het Bospark', noemt De Jager het. 'Zo kunnen mensen langer thuis wonen.'

Met geïnteresseerde ontwikkelaars hopen de wethouders, in samenspraak met de Alphense ouderenorganisatie OSO, in de komende maanden tot overeenstemming te komen. Dan kan de gemeenteraad eind dit jaar een klap geven op het plan en in 2022 gestart worden met de bouw.

Woonwijk ouderen

Het college van burgemeester en wethouders heeft de ambitie om van de hele wijk die grenst aan het Bospark, tussen het nieuwe verpleeghuis Rijnzate aan de Magnoliastraat en Gezondheidscentrum Dillenburg aan de Prinses Irenelaan, een zogeheten woonservicegebied te maken. Oftewel een omgeving die zo is ingericht dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, omdat de huizen geschikt zijn voor ouderen en met winkel-, zorg en welzijnvoorzieningen dicht in de buurt.

In mei besloot de gemeenteraad dat aan de rand van het Bospark een nieuw appartementencomplex met vijftig senioren- en zorgwoningen gebouwd mag worden. Verder zouden op termijn onder meer de Rijnstreekhal en het DOS Sporthome (voormalige zwembad De Dillen) plaats moeten maken voor nog meer seniorenwoningen. Voordat daar gebouwd kan worden, moet eerst op een andere plek in Alphen aan den Rijn een nieuwe sporthal en turnvoorziening geopend zijn.

1000 seniorenwoningen tekort in 2038

Tot 2028 kampt de plaats Alphen aan den Rijn met een tekort van 200 tot 400 seniorenwoningen. Dat aantal loopt volgens de gemeente Alphen aan den Rijn in de tien jaren daarna op tot 500 à 1000.

Met de komst van 150 nieuwe woningen aan de randen van het Bospark, en op termijn wellicht nog enkele honderden extra woningen in de omgeving van de Rijnstreekhal, hoopt het Alphense gemeentebestuur dat probleem het hoofd te bieden.

Eengezinswoning achterlaten voor jongeren

Nieuwe seniorenwoningen dragen volgens wethouders Van As en De Jager ook bij aan het oplossen van de schaarste van sociale huurwoningen en koopwoningen. De wachtlijst voor een sociale huurwoning is in Alphen opgelopen tot zeven jaar en goedkopere koopwoningen worden regelmatig voor ver boven de marktprijs verkocht.

Waar volgens Van As veel ouderen momenteel in hun eengezinswoning blijven wonen bij gebrek aan goede seniorenwoningen, zorgt dat ervoor dat jongeren en jonge gezinnen geen eengezinswoning kunnen vinden. 'Concepten als dit zijn goed voor de doorstroming', meent Van As.

advertentie advertentie