Sinterklaas in aantocht, maar zal hij overal in gemeente Alphen aanmeren?

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn en Boskoop kunnen zaterdag rekenen op een bezoek van Sinterklaas en zijn pieten. Voor de andere dorpen in de gemeente, die de intocht meestal later organiseren, is het nog maar de vraag of en hoe de goedheiligman langs kan komen. De verschillende organisaties zijn afhankelijk van wat het demissionaire kabinet vrijdagavond bekend gaat maken, tijdens een nieuwe coronapersconferentie.

Zo staat de intocht in Hazerswoude-Rijndijk en Hazerswoude-Dorp gepland op volgende week zaterdag 20 november. ‘De vergunningen zijn binnen, maar het is afwachten op de uitkomst van de persconferentie. Naar aanleiding daarvan kan verder worden gekeken’, aldus Toneelvereniging Ontwikkeling en Vreugd, die de jaarlijkse intochten verzorgt. 

Ook de evenementencommissie in Benthuizen is in afwachting van de uitkomsten van de aankomende persconferentie. ‘De intocht staat gepland op 27 november. Er zal geen intocht plaatsvinden waarbij Sinterklaas aankomt op een boot, maar we denken erover om een alternatieve optocht te organiseren, waarbij de Sint onaangekondigd het dorp inrijdt’, laat de evenementencommissie weten. ‘Dit is echter nog niet zeker.’

Alternatieven

In Aarlanderveen heeft de Buurt- en speeltuinvereniging een vergunning aangevraagd bij de gemeente, maar heeft hier nog niks van gehoord. In principe staat er een intocht gepland op zaterdagochtend 20 november, met als afsluiting een feest in de gymzaal. Dit plan is in verband met de huidige coronasituatie echter nog onzeker. ‘Als alternatief denken we erover na om de Goedheiligman in de speeltuin uit te nodigen, zodat kinderen langs Sint en Piet kunnen lopen en hun cadeautje op kunnen halen’, vertelt de Buurt- en speeltuinvereniging.

In Zwammerdam kunnen mensen op zaterdag 20 november terecht bij de Sinterklaas drive-thru van 13.00 tot 14.00 uur. Sint en Piet zijn te vinden op het parkeerterrein van Van Asselt aan het einde van de Spoorlaan. Mensen kunnen met de auto of op de fiets langsrijden en de Goedheiligman begroeten; lopend kom je echter het terrein niet op.   

Geen activiteiten

De dorpen proberen ondanks de huidige coronasituatie toch nog iets te organiseren, zodat de Sint ook daar kan arriveren. Jammer genoeg geldt dit niet voor Koudekerk aan den Rijn. ‘We hebben gekeken naar mogelijke alternatieven in plaats van de gebruikelijke intocht, maar het waarborgen van de anderhalve meter afstand is gewoon ontzettend moeilijk’, aldus Job Bezuijen, organisator van de Koudekerkse intocht.

Lees ook: Sinterklaas komt zaterdag aan in Alphen en Boskoop: ‘Kom niet met de hele familie’