Slachtoffers schietdrama Ridderhof gedupeerd door valse handtekening, jurist moet cel in

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Jurist Orlando Kadir, die nabestaanden bijstond van het schietincident in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn in 2011, is vrijdag veroordeeld tot een celstraf voor het vervalsen van handtekeningen. De rechtbank in Den Haag legt hem een celstraf van tien maanden op, waarvan vier voorwaardelijk.

Kadir behartigde aanvankelijk de belangen van enkele nabestaanden van de schietpartij in het winkelcentrum, waar de 24-jarige Tristan van der Vlis een bloedbad aanrichtte.

Zes mensen kwamen door toedoen van de schutter om het leven. Tientallen anderen raakten gewond. Daarna schoot de dader, die kampte met psychische problemen, zichzelf dood.

Vervalste handtekeningen

Jurist Kadir vervalste handtekeningen op documenten van de nabestaanden die schadeclaims indienden bij de Nederlandse staat, nadat deze nabestaanden in 2021 hun overeenkomsten met de verdachte hadden opgezegd.

Hij verdubbelde zijn vergoeding. De rechtbank oordeelt 'dat de verdachte zijn eigen financiële gewin vooropstelde'.

'Opnieuw geslachtofferd'

'De rechtbank neemt het hem in het bijzonder kwalijk dat hij de personen die als slachtoffers van het schietincident in Alphen aan den Rijn zijn juridische bijstand hadden ingeroepen, door zijn handelwijze opnieuw heeft geslachtofferd. Verder gaf hij geen openheid van zaken tijdens het onderzoek en nam hij geen enkele verantwoordelijkheid richting deze personen.'

De rechtbank noemt het 'uiterst laakbaar' dat Kadir valselijk opgemaakte documenten in een gerechtelijke procedure heeft gebruikt. Hij heeft daarmee het vertrouwen in de beroepsgroep geschaad, stelt de rechtbank.

'Diep teleurgesteld' door uitspraak

Kadir laat zaterdag in een reactie via zijn bedrijf Corpocon aan Omroep West weten dat hij 'diep teleurgesteld' is door de uitspraak van de rechtbank. 'Ik blijf bij mijn standpunt dat ik onschuldig ben aan de beschuldigingen die tegen mij zijn ingebracht.'

Volgens de veroordeelde advocaat komt de rechtszaak voort uit een geschil tussen hem en twee 'rancuneuze ex-cliënten die proberen onder betaling van gemaakte kosten uit te komen'. Juist zij waren degenen die het bedrog pleegden waaraan Kadir niet wilde meewerken, aldus Kadirs verklaring.

De 'rancuneuze ex-cliënten' stapten toen over naar mr. John Beer en kwamen vervolgens met de beschuldigingen dat Kadir valse handtekeningen zou hebben gezet. Maar omdat Beer zelf eerder in andere zaken ook door Kadir is ingehuurd als advocaat is het volgens Kadir 'onrechtmatig en in strijd met de regels van de Orde van Advocaten' dat hij nu de tegenpartij vertegenwoordigt. Kadir denkt nog na of hij in hoger beroep gaat.

Lees ook: Jurist stond nabestaanden schietpartij Ridderhof met succes bij, nu dreigt hij cel in te moeten