Slechts 10 Oekraïners maakten gebruik van crisisopvang in sporthal Benthuizen

BENTHUIZEN - Vijf maanden lang diende sporthal De Hil in Benthuizen als crisisopvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Een accommodatie met alles erop en eraan; zoals slaap-, sanitaire- en bezigheidsvoorzieningen. Maar wat blijkt: van de opvangplek is uiteindelijk slechts een enkele keer gebruik gemaakt. Verspreid over dat kleine halfjaar hebben ongeveer tien Oekraïners er geslapen. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

Na de inval van Rusland in Oekraïne afgelopen februari, kregen alle veiligheidsregio's en gemeenten in Nederland via de Rijksoverheid de opdracht om 50.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen te realiseren. De gemeenten zorgden voor opvanglocaties, de veiligheidsregio's voor het matchen van vraag en aanbod.

Ook in de gemeente Alphen aan den Rijn werden crisisopvangplekken gerealiseerd: bij tennisvereniging Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn en in sporthal De Hil in Benthuizen. De locatie bij de tennisclub is bedoeld voor opvang van maximaal 72 uur, vanwaar vluchtelingen worden overgebracht naar plekken in de regio waar zij langer kunnen blijven. Daar zijn in de loop der maanden honderden vluchtelingen opgevangen.

De Hil gaat dicht

Tegelijkertijd werd sporthal De Hil aan het Verbreepark in Benthuizen sinds half maart ingezet als overlooplocatie, voor het geval Nieuwe Sloot vol zou raken. 'Uiteindelijk heeft een groep van ongeveer tien personen daar gebruik van gemaakt', aldus een woordvoerder van de gemeente.

'De vluchtelingen die hierna aankwamen in Alphen aan den Rijn zijn steeds zoveel als mogelijk ondergebracht op plekken waar zij langer konden blijven', gaat de woordvoerder verder. 'Nieuwe Sloot is in gebruik genomen als crisisopvang en op verzoek van de veiligheidsregio is De Hil in reserve gehouden voor crisisnoodopvang.'

Het was namelijk niet duidelijk of een grote groep Oekraïners naar Alphen zou komen die snel een plek moest krijgen. Inmiddels is besloten dat De Hil wordt afgeschaald, aangezien er in september verbouwingen gepland staan. Deze week wordt het gebouw leeggehaald.

300 vluchtelingen in gemeente Alphen

Wanneer vluchtelingen zich in een gemeente melden, bijvoorbeeld bij een gemeentehuis, wordt eerst gekeken of er een geschikte noodopvanglocatie is. Is dat niet het geval, dan kan de gemeente contact opnemen met het Regionaal Coördinatiecentrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS). Dit team zorgt ervoor dat de vluchtelingen over beschikbare opvanglocaties in de regio worden verdeeld.

Onder de veiligheidsregio Hollands Midden vallen achttien gemeenten, waaronder Alphen aan den Rijn. Die gemeente heeft de opdracht gekregen om zo'n 300 vluchtelingen onderdak te bieden.