Speciale filmavond zonder eten en drinken op Dag van de Misofonie

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is maandag 7 november de Dag van de Misofonie. Vereniging Misofonie Nederland probeert met deze dag aandacht te vragen voor de aandoening, die haat (misos) voor geluid (phónè) betekent. Misofonen kunnen niet tegen bepaalde (omgevings)geluiden, zoals eet- en drinkgeluiden. Theater Castellum sluit daarom 7 november de bar in de bioscoop, zodat niet gegeten en gedronken wordt in de filmzalen.

'Niemand houdt ervan als er iemand in de bioscoop met een zak chips kraakt. En smakken is voor de meeste mensen een vervelend geluid. Voor mensen die aan de aandoening misofonie lijden, gaat het echter veel verder dan gewoon wat irritatie', vertelt medeoprichter Tom Sondaar. 'De meeste mensen ergeren zich aan luide buren, maar misofonen worden daar veel bozer om en kunnen daardoor minder goed functioneren. Hierdoor kunnen zij niet of nauwelijks naar de bioscoop.'

Theater Castellum werd benaderd door orthopedagoog en ervaringsdeskundige Kayleigh Hillebrand met de vraag of de bioscoop open stond voor een filmvertoning zonder eten en drinken in de zaal. Het besluit was snel genomen. Maandag 7 november worden de films Ticket to Paradise, Top Gun en See How They Run vertoond zonder horeca. Ook meegebracht eten en drinken is niet toegestaan.