Spectaculair schilderwerk op Alphensebrug: ‘Wegdromen bij het wachten’

Foto: Studio Alphen
Foto: Josh Walet
Foto: Josh Walet
Foto: De Zoek naar Schittering/Jiske Foppe

ALPHEN AAN DEN RIJN - Ook bij een omhoog staande brug is het mogelijk om verbinding te maken. Met die gedachte schreef Kimm Mulder (44) een gedicht dat sinds kort onder op de Alphensebrug prijkt. 'Ik hoop dat het een beetje helpt om weg te dromen bij het wachten', zegt ze.

In twee nachten wordt de tekst op het brugdeel geschilderd. Het werk is nu voor de helft af, naar verwachting moet de oeververbinding in het centrum van Alphen aan den Rijn dit weekend nog één keer dicht om de laatste loodjes af te maken.

'Dit is echt schitterend', reageert Mulder, terwijl ze toekijkt hoe haar gedicht op de brug wordt aangebracht. 'Het is ook wel een beetje overweldigend. Ik voel me heel klein hier, bij die heel grote brug. Maar dit is te gek, natuurlijk. Een eer.'

Menigeen ergert zich

Het idee om een gedicht op de deze brug te zetten, is bedacht door de Alphense poëzieliefhebber Silvana Spee. Net als menigeen ergert zij zich aan het vele wachten voor een brug die omhoog staat.

Ze had al bruggedichten gezien in Rotterdam en dacht: 'Dat ga ik even regelen.' Zo gezegd, zo gedaan. Voor de realisatie hebben stichting De Zoek naar Schittering en cultuurplatform KHABBAZ de handen ineengeslagen.

Ervaring met grote projecten

In een speciaal voor de Alphensebrug opgezette gedichtenwedstrijd kwam Kimm Mulder als winnaar uit de bus. 'Ik vind verbinding een mooi onderwerp, omdat we dat allemaal zoeken, maar in deze tijd soms ook een beetje kwijtraken', verklaart ze.

Voor het aanbrengen van de brugschildering zijn Michelle Geurts en Willem Kerssemeijer ingeschakeld. Als eigenaren van het ruim honderd jaar oude reclameatelier Leo Mineur hebben zij de nodige ervaring met grote, spectaculaire kunstprojecten.

Last van hoogtevrees

Zo heeft het duo in Rotterdam eerder al gedichten geschilderd op de Parkhaven- en Mathenesserbrug. 'Er komt een hoop bij kijken', vertelt Geurts. 'We hebben het wel vaker gedaan, maar je staat niet elke week in een hoogwerker.'

Daar komt bij dat ze last heeft van hoogtevrees, geeft de in Limburg wonende Geurts toe. 'Naarmate ik ouder word, wordt dat steeds een beetje erger. Ik sta liever op de grond, laat ik het zo zeggen. Maar het is heel bijzonder om te doen.'

Ontbrekend woordje

Om te kunnen schilderen, moet het droog en minimaal acht graden Celsius zijn. Op de laatste nacht wordt het ontwerp van geboren Leidenaar Bart Oppenheimer voltooid, met allerlei gekleurde vormen én het nu nog ontbrekende woordje 'later'.

Mulder - binnen de poëziewereld staat ze ook wel bekend als 'De Perkamentdichter'- blijft met haar bruggedicht voor eeuwig verbonden aan Alphen, waar ze twaalf jaar heeft gewoond, op de middelbare school zat én is getrouwd.

'Pluk de dag'

'Je hoopt dat je veel mensen aanspreekt', betoogt Mulder over haar tekst. 'Misschien denken ze even terug aan vroeger, als ze staan te wachten voor die brug. De essentie van het gedicht is: pluk de dag. Want je weet nooit wat morgen je brengt.'

Deze vrijdagnacht wordt er in elk geval niet gewerkt aan de brug. Het gaat namelijk te hard waaien, is de verwachting. Waarschijnlijk wordt het schilderwerk in de nacht van zaterdag op zondag afgerond.

Lees ook: Alphense jongeren stellen zelf avonden in Parkvilla samen: ‘In contact komen met kunst en cultuur’