Spies heeft meer begrip voor avondklok dan vorige week: ‘Nieuwe varianten bloedgevaarlijk’

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Was Liesbeth Spies (CDA) vorige week nog fel tegenstander van een avondklok, een week later heeft de burgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn meer begrip voor deze ingrijpende maatregel. Dat zegt Spies tegen Omroep West, mediapartner van Studio Alphen. Met name de Britse variant baart haar grote zorgen.

'Die nieuwe varianten die aan het ontstaan zijn, en daar moeten wij ons echt door de deskundigen over laten adviseren, zijn bloedgevaarlijk', reageert Spies. 'Die zijn zo veel besmettelijker dan het virus waar we tot op heden mee te maken hebben gehad, dat de overdracht en het aantal mensen dat besmet kan raken heel snel en heel sterk kan stijgen.' Ook stelt Alphens' eerste burger dat 'uit allerlei berekeningen zou blijken dat we de besmettingsgraad naar beneden kunnen krijgen'.

Spies vormt samen met Henri Lenferink, de burgemeester van Leiden, het dagelijks bestuur van veiligheidsregio Hollands Midden. Aan Omroep West laat hij weten de maatschappelijke impact van een avondklok nog steeds te groot te vinden en niet overtuigd te zijn van het effect. Spies houdt het erop dat zij 'nog steeds niet enthousiast wordt' van de avondklok.

'We hadden dit kunnen voorkomen'

Vorige week vond Spies nog dat de avondklok niet in relatie stond tot het doel dat bereikt moest worden. 'Ga je dán bereiken dat mensen thuisblijven en helemaal geen ontmoetingen meer hebben? Is dat dan je laatste strohalm?' Via de Alphense pers daagde ze het kabinet uit om tot creatievere oplossingen te komen dan een avondklok. Daarnaast is een avondklok handhaven in haar ogen zo goed als onmogelijk en neemt in de samenleving het draagvlak voor coronamaatregelen steeds verder af.

'De avondklok komt er niet voor niets', zegt burgemeester Spies een week later, onder voorbehoud dat de Tweede Kamer donderdag instemt. 'Wetenschappers, het RIVM en het OMT hebben hier heel lang op zitten puzzelen en zij zijn ervan overtuigd dat door de avondklok het aantal besmettingen verder naar beneden gaat.'

'Als de Tweede Kamer de maatregel in meerderheid gaat steunen, dan hebben wij als burgemeesters te doen wat kabinet en Kamer met elkaar hebben afgesproken', vervolgt Spies. 'Wat ik jammer vind, is dat we niet met elkaar nog steviger inzetten op het naleven van bestaande maatregelen. We zien dat mensen die besmettelijk zijn, nu zijn gewoon naar buiten gaan.' Als we de regels beter hadden nageleefd, had een avondklok nooit ter sprake gekomen, denkt ze. 'We hadden dit kunnen voorkomen.'

Hieronder is het radio-interview met burgemeester Liesbeth Spies te beluisteren.