Sportwagen met 75 kilometer per uur over het water: ‘Standaardboten gingen vervelen’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is geen Ferrari, het is geen Corvette, maar iets ertussenin. Een Jet Car. Het is een uitvinding van watersportondernemers Oscar Rijsbergen en Bo Krook uit Alphen aan den Rijn en Warmond.

De Jet Car heeft de uitstraling van een sportwagen, maar is van binnen een jetski. Met 200 pk en een maximumsnelheid van 75 kilometer per uur is het een snelle jongen. Een opvolger is al in de maak en zal 100 kilometer per uur halen, de maximumsnelheid op de Kagerplassen.

'De standaardboten gingen wat vervelen', zegt Rijsbergen. Daarom gingen de twee mannen op zoek naar iets nieuws. De Jet Car werd geboren. 'We zijn de eerste in Nederland en Europa. In Dubai vaart er al zoiets', zegt Krook. 'Het begon als een geintje. En tegen alle verwachtingen in zijn er onder meer in het Midden-Oosten al vijftig orders geplaatst. Het mag natuurlijk niet precies op een Corvette of Ferrari lijken, dan krijgen we problemen met die merken. Dus het lijkt op een mix van die twee.'

'Je hebt geen rijbewijs nodig, maar wel een vaarbewijs. Als je hem huurt mag je zelf varen', aldus Krook. 'De ervaring zelf is heel leuk, want voor je gevoel zit je ook echt in een auto. Alleen als je naast je kijkt zie je geen asfalt, maar water. De combinatie van varen en autorijden is natuurlijk super. Je kan gewoon een dagje gaan rijden zonder in een file te staan. En 's avonds heb je de lichten van een gewone auto, wat een bijzonder effect geeft op het water', zegt Rijsbergen.

Doorslaand succes

Krook, naast ondernemer ook Nederlands en Europees kampioen en voormalig wereldkampioen flyboarden, ervaart de aandacht voor de Jet Car als waanzinnig. 'Fantastisch, het maakt niet uit of je hard vaart of langzaam, iedereen pakt zijn telefoon en gaat filmpjes maken. Echt niet normaal, had ik nooit verwacht.'