Stalking deelneemster Expeditie Robinson niet onbestraft, taakstraf voor Pieter

Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphenaar Pieter C. is tot een werkstraf van 160 uur en twee maanden cel voorwaardelijk veroordeeld vanwege stalking en bedreiging van een oud-klasgenote uit Alphen aan den Rijn en een deelneemster van het tv-programma Expeditie Robinson. 'Mijnheer heeft het leven van twee jonge vrouwen ernstig verstoord', zei de rechter vrijdag tijdens de uitspraak.

De autistische Pieter C. voelde zich in 2021 buitengesloten toen de Alphense klasgenote hem niet accepteerde als volger op Instagram. Hij stuurde haar berichten die steeds heftiger werden, tot aan een doodsbedreiging toe. Teksten als 'denk maar niet dat je verstoppertje kunt spelen' tot aan 'opletten en achterom kijken' en 'ik ga je serieus dood maken'.

De Alphense kreeg de doodsbedreiging op 5 mei, nota bene de verjaardag van haar oma. Ze is nog altijd angstig, durft niet meer alleen over straat, doet alles op slot, slaapt met een stok naast haar bed en heeft overal camera's in huis.

Luchtfoto's van huis in Spanje

Door de aangifte van de oud-leerling ontdekte de politie dat de verdachte ook Sterrin Smalbrugge, deelneemster van Expeditie Robinson, belaagde. Hij kwam naar de opname van de finale in Amsterdam. Zij wilde ook niets van hem weten en ontving vervolgens berichten als 'ik steek een mes in je vagina, knip je vingers weg'.

Hij achterhaalde zelfs haar adres in Spanje en stuurde haar luchtfoto's van haar woning daar. Sterrin is in therapie gegaan. Ze geniet er niet langer van als ze door mensen op straat wordt herkend.

Kans op herhaling

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden 240 uur werkstraf en vier maanden cel voorwaardelijk. Verder een contactverbod van vijf jaar en toezicht van de reclassering, omdat de officier van justitie er niet gerust op is dat de man niet weer in herhaling valt.

De rechtbank komt tot een lagere straf, omdat niet bewezen is dat C. naast de klasgenote en de deelneemster van expeditie Robinson nog twee andere jonge vrouwen gestalkt zou hebben. Het Openbaar Ministerie had dat wel meegenomen in de strafeis. C. moet verder de oud-klasgenote en Sterrin schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 3000 euro.