‘Steeds meer mensen geven valse informatie bij bron- en contactonderzoek’

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het bron- en contactonderzoek rond mensen die positief getest zijn op het coronavirus wordt steeds moeilijker. Almaar meer mensen weigeren om mee te werken of geven bewust onjuiste informatie. De GGD zegt zich zorgen te maken over deze trend in de regio Alphen aan den Rijn.

'Denk dan aan niet bestaande personen, e-mailadressen en telefoonnummers', aldus een woordvoerder van GGD Hollands Midden dinsdag. 'Het wordt op deze manier steeds moeilijker alle betrokkenen te informeren over quarantaine en de leefregels.'

Het bron- en contactonderzoek is erg belangrijk om het coronavirus in te dammen en de kwetsbaren te beschermen, benadrukt de GGD. 'Als mensen die het virus bij zich dragen niet in contact komen met andere mensen, kan het virus niet overspringen. Daarom is het essentieel mee te werken aan bron- en contactonderzoek, zodat zo weinig mogelijk mensen ziek worden.'

Nieuw coronacluster, veel besmettingen privékring

Een bedrijf in Alphen aan den Rijn is dinsdag door de GGD aangemerkt als coronacluster, omdat negen mensen binnen een bedrijf besmet zijn geraakt met het coronavirus. Naar schatting negentig mensen zitten in thuisquarantaine.

Een groot probleem in Alphen is volgens de gezondheidsdienst het sterk toenemende aantal coronabesmettingen in familie- en vriendenkringen als gevolg van onvoldoende afstand houden tijdens feestjes, verjaardagen en barbecues.

Lees ook: Bedrijf in Alphen aan den Rijn door GGD aangemerkt als coronacluster