Gepubliceerd op 13 September 2019 om 15.04 uur

Stikstofuitspraak heeft nu nog geen gevolgen voor gemeente Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Stikstof houdt heel Nederland in zijn greep. Door de uitspraak van de Raad van State over de beperking van uitstoot van stikstof, worden duizenden projecten door het hele land getroffen. In de gemeente Alphen aan den Rijn kan er voorlopig nog worden ontwikkeld, maar wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) hoopt wel op ingrijpen van het kabinet.

In sommige gemeenten komen meer dan honderd projecten in de knel vanwege de stikstofuitspraak, blijkt uit een inventarisatie van Nieuwsuur. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft laten weten dat het op dit moment niet verwacht dat projecten gevolgen zullen ondervinden van de uitspraak. 'Alle plannen die nu al in bestemmingsplannen zijn opgenomen, gaan gewoon door', meldt wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) desgevraagd.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de consequenties van de uitspraak van de Raad van State. Er wordt door het kabinet al maandenlang nagedacht over maatregelen om aan de stikstofuitspraak tegemoet te komen. Een commissie, onder leiding van oud-minister Remkes, is daar mee bezig. Na Prinsjesdag komt die commissie met een eerste advies.

Noodwet

De gemeente Alphen aan den Rijn verwacht dat er dan meer duidelijk wordt over of, en zo ja in hoeverre, projecten wel of geen doorgang kunnen vinden, dan wel aangepast moeten worden.

Van As benadrukt dat er wel iets moet gebeuren om problemen op de korte en lange termijn te voorkomen. 'Ik hoop dat het kabinet zo slim is om voor bouwplannen een noodwet van toepassing te verklaren, zodat deze niet in de vertraging komen. Want dan zijn de problemen op de woningmarkt heel groot.'

Meer weten over stikstof en de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State? Bekijk dan hieronder een video van NOS op 3 met meer uitleg:

advertentie
 
advertentie