Stiltecabine voor overprikkelde leerlingen geopend op Ashram College

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op het Ashram College in Alphen aan den Rijn is een stiltecabine voor overprikkelde leerlingen geopend. De cabine moet er voor zorgen dat kinderen die bijvoorbeeld hersenletsel hebben opgelopen, gewoon naar school kunnen.

'Onze zoon heeft toen hij zestien was een ongeluk gehad', vertelt Erna in het radioprogramma de Donderdagavond Crew, dat elke donderdag tussen 19.00 en 21.00 uur te horen is op Studio Alphen. 'Hierdoor heeft hij hersenletsel opgelopen en heeft hij veel last van overprikkeling.' Deze overprikkeling wordt veroorzaakt omdat geluiden en licht niet meer goed door de hersenen gefilterd worden.

'Alle geluiden komen net zo hard binnen, of ze nou hard of zacht zijn', legt Erna uit. 'Onze zoon zei altijd dat je het moet zien alsof er iemand continu op je schouder tikt, terwijl je een toets moet maken en dat er dan ook muziek op de achtergrond te horen is.' De cabine kan ook uitkomst bieden voor kinderen met autisme die overprikkelingsklachten ervaren.

Rust opzoeken

Dankzij de stiltecabine kunnen overprikkelde leerlingen nu rust opzoeken. 'Het is een cabine van twee bij twee meter', vertelt Erna. 'De muren zijn tien centimeter dik, dus als je de deur dichtdoet hoor je helemaal niets meer.' 

Ook is er een zitzak aanwezig in de cabine. 'Op het moment dat een leerling dan wel overprikkelt raakt, kan hij uitrusten in de cabine. Zonder dat andere leerlingen dat zien.' Vrijdagochtend is de stiltecabine in de middelbare school in gebruik genomen.