Straatmuzikanten sieren komend weekend het Alphense centrum

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Straatmuzikantenfestival aan den Rijn vindt zaterdagmiddag plaats in het Alphense centrum. Dertig acts presenteren op vijftien locaties een muzikale voorstelling voor de ongedwongen luisteraar. 

'We hebben dit jaar een nieuwe naam', lacht mede-organisator Astrid Korevaar. Andere jaren heette het evenement DAT Straatmuzikantenfestival, Alphens Straatmuzikantenfestival en afgelopen jaar Flierefluiter Festival. 'Maar nu zit duidelijker in de naam wat we doen', zegt ze. 

Optredens door het centrum

De locaties waar muziek gemaakt wordt, zijn verdeeld over het centrum en te herkennen aan beachvlaggen met het nieuwe logo. 'We hebben dit jaar extra ons best gedaan om meer bekendheid te krijgen', vertelt Korevaar.

Het Straatmuzikantenfestival aan den Rijn begint zaterdag om 11.30 uur op diverse locaties in het centrum. Onder andere aan de Raadhuisstraat, de Julianastraat, de Thorbeckestraat en de Aarkade. De muzikanten spelen steeds een half uur en wisselen dan van plek. Het rooster is zo gemaakt dat publiek vier uur aaneengesloten naar de optredens kan luisteren. 

Finale op het Rijnplein 

De muzikanten strijden om de bokaal. De finale is om 15.30 uur op het Rijnplein. Daar doen de deelnemers een gezamenlijke jamsessie terwijl de jury zich beraad op de winnaar. De eerste prijs is een bokaal, overigens ook een vernieuwde variant, en een geldbedrag van 250 euro. 

De jury loopt voor de beoordeling eerst langs de diverse acts in het centrum. 'Het is een strak schema', vertelt Korevaar. Er wordt gelet op muzikaliteit, creativiteit en performance. 'Het is niet zo dat per se de beste zanger wint. Vorig jaar won Suikerbeest uit Arnhem, met name omdat ze veel eigen nummers hadden.'

Ook het publiek kan winnen

Het bezoeken van de finale levert wellicht ook een prijs op. Bij Brugwachtertje aan den Rijn kun je een flyer inleveren. Daarmee is bij de finale een rondvaart of gebak te winnen. 'We hebben heel veel grappige dingen dit jaar', aldus de organisatie.

Het muzikale festijn wordt tegelijk met het Openingsfestival cultureel seizoen gehouden.