Studenten mboRijnland helpen bij verkiezingen en stemmen tellen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Ruim honderd studenten van mboRijnland helpen voor het derde jaar op rij mee aan het in goede banen leiden van de verkiezingen in Alphen aan den Rijn en Leiden. In Alphen helpen 38 studenten mee.

Nadat de studenten tijdens corona in maart 2021 succesvol bijdroegen aan het veilig stemmen met de coronamaatregelen, hebben de gemeenten hen vorig jaar en dit jaar opnieuw gevraagd om te helpen. Dit jaar wordt gestemd voor de Provinciale Staten en Waterschappen.

De boa's en beveiligers in spé werken in twee shifts van een aantal uur. De vroege vogels staan vanaf 7.00 uur bij een stembureau tot 13.30 uur. Daarna neemt de volgende ploeg het over van 13.30 uur tot 21.30 uur.

Eerste optreden

‘Voor de eerstejaars studenten is het de eerste keer dat ze in uniform optreden in de publieke ruimte. Ze vervullen de rol van gastheer/gastvrouw en vragen aan de bezoekers of ze hun stembiljet en ID-bewijs bij zich hebben. Daarnaast hebben ze de taak om op te letten of er geen verdachte situaties of onwenselijk gedrag zijn en houden toezicht op het ordelijk parkeren van auto’s en fietsen rondom het stembureau’, belicht Irbis Wieffering, docent Beveiliging bij mboRijnland en coördinator bij de verkiezingen in Leiden, hun taken.

Helpen bij tellen

In Alphen aan den Rijn ondersteunen 38 studenten van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid bij 38 stemlokalen in het centrum. Zij staan solo op een locatie. Als gastheer/gastvrouw begeleiden zij de bezoekers naar de juiste plek. Donderdag helpt een aantal eerstejaars studenten ook bij het tellen van de stemmen in de Limeshal. De telling is van 8.00 tot 13.00 uur en openbaar.

Bij het tellen zijn ook tweedejaars studenten van mboRijnland aanwezig. 'Zij mochten zichzelf vrijwillig aanmelden om te helpen bij de telling', vertelt docent Niels Vroege, docent HTV bij mboRijnland en coördinator bij de verkiezingen in Alphen aan den Rijn. 'In de lessen Loopbaan & Burgerschap is uitgebreid aandacht besteed aan de verkiezingen. De studenten hebben zich verdiept in de partijen en hun belangrijkste standpunten. In de klas hielden we ook een mini-verkiezing. In hun rol op het stembureau nemen de studenten uiteraard een neutraal standpunt in. Ze staan daar uit naam van de gemeente.'