Studio Alphen Jaaroverzicht 2021: van coronapandemie tot windturbineprotest

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen die in 2021 hebben plaatsgevonden in de gemeente Alphen aan den Rijn zijn samengevoegd in het Studio Alphen Jaaroverzicht. Het overzicht is deze gehele week te bekijken op televisie.

Ook dit jaar drukt de coronapandemie een flinke stempel op het jaaroverzicht. Aan de start van 2021 verkeerde Nederland in een harde lockdown, die even later kracht werd bijgezet met de invoering van een avondklok. In de zomermaanden werden steeds meer maatregelen losgelaten, totdat het aantal besmettingen opnieuw opliep. Inmiddels is er alweer ruim een week sprake van een harde lockdown, waarbij nagenoeg het hele land weer op slot zit.

Heftige ongelukken, grote branden en de oplopende spanningen in de samenleving door de coronamaatregelen komen ook aan bod in het jaaroverzicht. Evenals leuke en opmerkelijke gebeurtenissen, zoals het perfecte schaatsweer in februari, de activiteiten en evenementen die in de zomerperiode konden plaatsvinden en de viering van de Nationale Boomfeestdag in Alphen aan den Rijn.

Interview met de burgemeester

Het jaaroverzicht wordt afgesloten met een uitgebreid interview met burgemeester Liesbeth Spies. Daarin blikt Spies terug op het afgelopen jaar, met niet op de laatste plaats de coronapandemie. 'Ook als burgemeester ben je het natuurlijk wel eens spuugzat. Want: weer nieuwe maatregelen, weer het vorige draaiboek uit de kast, weer de click-and-collect bij de winkels, weer de kappers dicht', zegt de burgemeester. 'Dan vind ik het heel knap dat morrend en mopperend soms iedereen zich toch weer probeert te houden aan de maatregelen.'

In maart van 2022 vinden er gemeenteraadsverkiezingen plaats. Spies hoopt dat inwoners van de gemeente dan weer massaal gebruik maken van hun stemrecht. 'In de eerste plaats heel veel gezondheid', wenst Spies de inwoners verder toe voor volgend jaar. 'Want dat is toch wel de basis, hebben we het afgelopen jaar opnieuw mogen leren. En ik hoop dat heel veel mensen ook zin hebben in het nieuwe jaar, waarin ze misschien eindelijk voor hun gevoel weer kunnen doen wat ze heel graag willen doen.'

Deze hele week is het Studio Alphen Jaaroverzicht 2021 te zien op televisie bij Studio Alphen. Het overzicht wordt dagelijks uitgezonden om 19.00 uur, waarna het tot en met 11.00 uur ieder uur wordt herhaald.