Gepubliceerd op 07 April 2020 om 16.33 uur

Supermarkten in gemeente Alphen bij uitzondering op Eerste Paasdag open

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De supermarkten in de gemeente Alphen aan den Rijn mogen komende zondag, op Eerste Paasdag, de deuren openen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten na een peiling onder politieke partijen.

Supermarkteigenaren voorspellen extra drukte komend weekend en vrezen voor onveilige situaties voor hun personeel en bezoekers door de coronamaatregelen. Om iedereen zo gespreid mogelijk de kans te geven de paasinkopen te doen, mogen de supermarkten op zondagmiddag extra open.

Sinds 2015 mogen winkels op alle zondagen open zijn in de gemeente Alphen aan den Rijn met uitzondering van christelijke feestdagen. Eenmalig wordt een uitzondering gemaakt voor de detailhandel dat zich richt op dagelijkse voedingsmiddelen. Dat zijn naast supermarkten onder andere bakkerijen, slagerijen en groentewinkels.

Meerderheid gemeenteraad akkoord

Dit collegebesluit moet eind april met terugwerkende kracht worden vastgesteld door de gemeenteraad tijdens een raadsvergadering. Daarom heeft de griffie de voorbije dagen op verzoek van het gemeentebestuur de mening van raadsleden gepeild.

Uit die peiling blijkt dat een ruime meerderheid van de gemeenteraad akkoord is met de openstelling op zondag. CDA, ChristenUnie, Beter Alphen, SGP en RijnGouweLokaal (10 van de 39 zetels, red.) zijn tegen.

Stel boodschappen niet uit tot het weekend

Supermarkten roepen klanten op om hun paasboodschappen te spreiden over de week, om zo drukte in het weekend te voorkomen. 'Vanwege het coronavirus willen we die drukte nu niet', zegt Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

'Er liggen al volop paasproducten in de winkels die je vandaag of morgen alvast in huis kunt halen voor een vrolijke én veilige Pasen', zegt Jansen.

advertentie
 
advertentie