Supermarkten mogen tijdens en rond feestdagen langer geopend zijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Supermarkten en andere winkels in de levensmiddelenbranche mogen tijdens de feestdagen meer en langer geopend zijn. Dat heeft de Alphense gemeenteraad donderdagavond besloten. De winkels mogen op donderdag 24 en zaterdag 26 december (Tweede Kerstdag) langer geopend zijn. Daarnaast mogen ze ook op Nieuwjaarsdag de deuren openen.

Verschillende Alphense filialen van supermarktketen Albert Heijn hebben de gemeente gevraagd om de ruimere openingstijden mogelijk te maken. Zo zou drukte in winkels beter gespreid kunnen worden, waardoor coronamaatregelen beter te handhaven zijn voor zowel klanten als personeel. Daarvoor dient een eenmalige afwijking gemaakt te worden in de winkeltijdenverordening. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde hiermee in, het CDA en RijnGouweLokaal stemden tegen.

'Dit is al de derde keer op rij dat er om een aanpassing wordt gevraagd. Je zou dus kunnen zeggen dat onze winkeltijdenverordening structureel wordt aangepast. Dit voelt voor het CDA niet goed', zei fractievoorzitter Marjon Verkleij. Het CDA is van mening dat de bestaande openingstijden ruim genoeg zijn.

Daar voegde Verkleij een oproep aan toe voor inwoners van de gemeente. 'Doe op tijd je boodschappen, maak gebruik van bestellijsten bij de winkels en laat regelmatig een lekkere maaltijd thuis bezorgen. Dat is ook goed voor de horeca en dan hoeft het rond de Kerst niet zo druk te zijn en is de verruiming niet nodig.'

'Bezopen'

Ank de Groot, fractievoorzitter van RijnGouweLokaal, is niet te spreken over de verruiming van de openingstijden. 'Mijn eerste reactie was: bezopen. De winkels zijn al zo ontzettend veel open', zei De Groot tijdens de raadsvergadering. 'Laten we ook eens even aan het personeel in de winkels denken, dat dan 's morgens om 6 uur moet beginnen.'

De Groot noemde de opening van de winkels tijdens kerstavond en de lange openingstijden op Nieuwjaarsdag als pijnpunten. 'Nieuwjaarsdag is wat mij betreft echt onacceptabel en dat geldt ook voor kerstavond. Laten we toch met elkaar gewoon kiezen voor quality time.' Daarmee doelt De Groot op de winkelmedewerkers, die nu tijdens de feestdagen waarschijnlijk langer aan de bak moeten.

ChristenUnie stemt voor

'We leven in uitzonderlijke tijden en we bevinden ons ook in bijzondere omstandigheden. De decembermaand van 2020 is in meerdere opzichten dus ook anders dan anders', zei Caroline Blom namens de ChristenUnie. Blom deed daarbij de oproep aan ondernemers om ook goed op de gezondheid van werknemers te letten. 'Want, naast alle coronamaatregelen, heeft ieder mens minstens één aaneengesloten dag per week écht rust nodig.'

Toch stemde de ChristenUnie, bij hoge uitzondering, in met het voorstel om eenmalig af te wijken van de winkeltijdenverordening. 'Gelet op deze bijzondere tijden en deze bijzondere omstandigheden.' De partij dringt daarbij, evenals het CDA, aan op een evaluatie van de aangepaste openingstijden. 'Zodat we in de loop van volgend jaar weer wijze besluiten kunnen nemen als de situatie wellicht weer wat genormaliseerd is.'

Aangepaste openingstijden

Supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, zoals bakkers en slagers, mogen op donderdag 24 december van 06.00 tot 22.00 uur geopend zijn. Op Tweede Kerstdag, zaterdag 26 december, van 10.00 tot 22.00 uur en op 1 januari (Nieuwjaarsdag) van 10.00 tot 22.00 uur.

Stemming gemeenteraad

Voor (30): Nieuw Elan (9), VVD (6), GroenLinks (5), D66 (3), PvdA (2), ChristenUnie (2), SP (2), Dorpen en Wijken Belangen (1).

Tegen (7): CDA (6), RijnGouweLokaal (1).

37 van de 39 raadsleden waren aanwezig.

Hieronder zijn de radio-interviews met raadsleden Marjon Verkleij (CDA) en Caroline Blom (ChristenUnie) te beluisteren.