‘Supermarkten ook langer open met Hemelvaart en Pinksteren’

Foto: Albert Heijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn is van plan om supermarkten de mogelijkheid te geven langer open te zijn op Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag. Zowel op donderdag 13 mei als maandag 24 mei kunnen de winkels in de levensmiddelenbranche open van 10.00 tot 22.00 uur.

Het college van burgemeester en wethouders heeft akkoord gegeven op het verzoek van de verschillende Albert Heijn-supermarkten. Of de gemeenteraad het daar mee eens is, wordt op donderdag 22 april duidelijk. Als de gemeenteraad toestemming geeft, geldt dat voor alle winkels in de levensmiddelenbranche; ook de niet-Albert Heijn-supermarkten.

Supermarkten binnen de gemeentegrenzen mogen, indien gewenst, op zon- en feestdagen open van 12.00 tot maximaal 22.00 uur. Uitzondering is een aantal feestdagen waarop de supermarkten sowieso dicht moeten blijven. Dat zijn Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Daarnaast moeten winkels op Goede Vrijdag, Dodenherdenking en kerstavond de deuren om 19.00 uur sluiten.

Paasweekend

Volgende week is het Pasen. De gemeente heeft in een eerder stadium besloten toe te staan om op vrijdag 2 april (Goede Vrijdag) de deuren te openen tot 22.00 uur en op maandag 5 april (Tweede Paasdag) van 10.00 tot 19.00 uur.

Het argument van Ahold, en het gemeentebestuur, is dat klanten meer gespreid hun paas-, hemelvaart- en pinksterinkopen kunnen doen als de supermarkten langer open zijn. Minder drukte betekent in hun ogen een kleiner risico op coronabesmettingen.

Lees ook: Nieuwe feestdaguitzondering in de maak: supermarkten langer open met Pasen