Technische fout zorgt ervoor dat miljarden liters water wegstromen

Hier hoort het waterpeil zo'n 20 centimeter hoger te zijn

BOSKOOP - Een technische fout in het meetsysteem van Hoogheemraadschap Rijnland zorgde er zaterdag voor dat een stuw tussen twee sloten ruime tijd openstond, waardoor miljarden liters waters wegstroomden van de Nessepolder naar de Rietveldsepolder.

Zaterdagochtend kwam om 9.30 uur een melding binnen bij het hoogheemraadschap dat een stuw tussen twee sloten (Nesse- en Rietveldsepolder) openstond in Boskoop. Dat leidde tot paniek bij kwekers in Boskoop, ook al werden er geen meldingen gedaan van schade.

De stuw kon zakken door een technische fout in het meetsysteem. 'Inmiddels heeft Rijnland de fout hersteld', zegt een woordvoerster van het hoogheemraadschap maandag, terwijl ze benadrukt dat storingen vaker voorkomen. 'We hebben ruim 350 gemalen en elk van deze hebben twee of drie meetpunten voor het waterpeil.'

In de Boskoopse Nessepolder zijn ongeveer 35 kwekerijen gevestigd. De bedrijven maken deel uit van Greenport Boskoop, het grootste boomkwekerijgebied ter wereld.

Waterpeil dertien centimeter gedaald

Technische storingen kunnen altijd voorkomen, vervolgt de woordvoerster. Anderhalf uur na de melding op zaterdag kon de openstaande stuw worden dichtgezet. In die periode daalde het waterpeil in de Nessepolder met dertien centimeter.

Sindsdien heeft hoogheemraadschap gedoseerd water in de Nessepolder laten lopen, waardoor het waterpeil weer wat is gestegen. 'We verwachten dat het water de komende dagen weer op het juiste peil staat.'

Storingsdienst 24/7 bereikbaar

Het waterpeil in de Rietveldsepolder bleef daarentegen onveranderd. Dat kwam doordat er overtollig water naar de Gouwe werd weggepompt via gemaal Het Zaanse Rietveld. 'Dat gebeurt geheel automatisch, net als bij een regenbui', zegt de woordvoerster.

Hoewel storingen dus niet helemaal voorkomen kunnen worden, heeft Hoogheemraadschap Rijnland een storingsdienst die volgens de woordvoerster 24 uur per dag bereikbaar is. 'Deze melding kunnen vanuit het meetsysteem zelf komen. Of, zoals in Boskoop, door een oplettende gemeld worden.'

Lees ook: Schuif staat omlaag: miljarden liters water weggestroomd