Tennisclubs hebben twee maanden voor alternatief verhuisplan

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Als TEAN onder de verhuizing naar Nieuwe Sloot uit wil komen, moet het binnen twee maanden met een alternatief plan komen waarin vier miljoen euro wordt gecompenseerd die de gemeente Alphen aan bankgaranties heeft afgegeven voor de noodlijdende overkoepelende stichting die de Alphense tennisaccommodaties beheert.

SAT (Stichting Alphens Tennispark), de overkoepelende stichting, staat op het punt om failliet te gaan vanwege aanhoudende financiële problemen. Doordat de gemeente Alphen donderdagavond besloot om eenmalig een bedrag van 129.000 euro te betalen, is een per direct faillissement afgewend. De gemeenteraad heeft nu letterlijk tot het einde van het kalenderjaar tijd gekocht om een onomkeerbaar besluit te nemen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft een oplossing: TEAN verhuizen naar Nieuwe Sloot en op de TEAN-locatie woningen bouwen, om met die opbrengsten de miljoenenstrop te dichten. Dat plan werd daags voor de gemeenteraadsvergadering in vertrouwen gedeeld met de raadsleden. De gemeenteraad wil echter meer bedenktijd om tot de beste oplossing te komen.

Het artikel gaat verder onder deze interviews met raadsleden André de Jeu (Nieuw Elan) en Anouk Noordermeer (VVD).

Huizen bouwen op parkeerterrein Nieuwe Sloot?

Eén ding staat vast: de gemeente Alphen zal niet gaan opdraaien voor die miljoenen. Niet alleen het college en de coalitie willen dat niet, ook oppositiepartijen niet. En dus moet er iets gebeuren, want de binnenaccommodatie van Nieuwe Sloot is verliesgevend omdat te weinig mensen binnen sporten. De tennisverenigingen zelf, die de banen huren bij de stichting, zien een verhuizing niet zitten. Ze willen hun eigen stekkie behouden, maar het aantal buitenbanen is - ook na de door de wethouder beloofde uitbreiding - in hun ogen ontoereikend.

'Ik sta open voor alle nieuwe plannen, maar ik verwacht niet dat daar een hokus pokus-plan bij zit. Er moet vier tot vijf miljoen euro aan opbrengsten gevonden worden', zegt wethouder Kees van Velzen (CDA). 'Ik begrijp dat er zorgen over zijn, maar in andere plaatsen kunnen twee clubs ook onder één dak uit de voeten. De aard en omvang van de problematiek maken dat we naar een oplossing moeten zoeken, omdat het niet vanzelf goed komt. Het gaat over de toekomst van tennis en racketsport in Alphen.'

Toch wordt een aantal suggesties gedropt in de wandelgangen. Bijvoorbeeld het bouwen van huizen op het parkeerterrein van Nieuwe Sloot en de entree van het tennispark verleggen. Dan zou TEAN aan de Prins Bernhardlaan kunnen blijven. Of het opofferen van de binnenbanen van Nieuwe Sloot. Maar ook het verhuizen van zowel Nieuwe Sloot als TEAN naar een nog te bepalen nieuwbouwlocatie en die verhuizing te financieren uit de opbrengsten van woningbouw op de huidige Nieuwe Sloot- en TEAN-locaties.

Het artikel gaat verder onder dit interview met wethouder Kees van Velzen (CDA).

Totale schok voor leden tennisclubs

Het is al jaren bekend dat er grote financiële problemen zijn. Maar dat het zó erg is, komt voor de meeste leden van beide tennisclubs als een totale schok. Al waren de voorzitters van beide verenigingen als lid van het stichtingsbestuur van SAT sinds eind 2018 op de hoogte, volgens Van Velzen. Een faillissement van SAT zou ook automatisch het einde betekenen van TEAN en Nieuwe Sloot, clubs met respectievelijk ruim 900 en 600 leden.

Godart Kloos, voorzitter van SAT, beweert dat er weinig anders op zit. 'Wij staan met de rug tegen de muur. We kunnen geen kant op.' Peter Chaudron van TEAN besluit zijn betoog met de woorden: 'TEAN wil zelfstandig en onafhankelijk blijven bestaan. Op dezelfde locatie.' Luid gejoel en gefluit klinkt er vanuit zijn achterban. De gemeenteraadvergadering wordt bijgewoond door ongeveer 400 leden van beide tennisverenigingen in de zaal. Nieuwe Sloot-voorzitter Willy Spanjer oogst ook applaus. 'Er is helemaal geen plek voor nog een vereniging op onze locatie.'

Het artikel gaat verder onder deze interviews met voorzitters Peter Chaudron (TEAN) en Willy Spanjer (Nieuwe Sloot).

Besluit valt in december

Wat veel raadsleden onacceptabel vinden, is dat zij binnen 72 uur nadat ze (vertrouwelijk) op de hoogte zijn gebracht, moeten instemmen met de plannen van het college. Ze hebben meer informatie en meer bedenktijd nodig om tot een onderbouwd oordeel te komen. 'Misschien komt er wel hetzelfde uit als wat de wethouder heeft bedacht. Maar dan hebben we dat wel allemaal goed bekeken met elkaar, de leden van de tennisverenigingen gehoord en dat we snappen dat het niet anders kan', aldus VVD-voorvrouw Anouk Noordermeer.

In de gemeenteraadsvergadering van december moet de gemeenteraad een definitief besluit nemen.

Hieronder kun je onze video over de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond bekijken.