Tentoonstelling De Migratiekaravaan in 2023: ‘Verhalen verdienen het om vastgelegd te worden’

Foto: Google Street View

ALPHEN AAN DEN RIJN/BOSKOOP - De Migratiekaravaan, de documentaire- en foto-expositie over Marokkaanse Boskopers die in de afgelopen zestig jaar in de boomkwekerijsector zijn komen werken, zal in 2023 te bewonderen zijn. De tentoonstelling is onderdeel van de festiviteiten in het kader van de achthonderdste verjaardag van Boskoop en zal worden georganiseerd op diverse locaties in Boskoop en Alphen aan den Rijn, waaronder de vestigingen van de Bibliotheek Rijn en Venen.

De tentoonstelling zal bestaan uit een documentaire die de verhalen vertelt van de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders die naar Boskoop toe is gekomen om te werken in de boomkwekerijsector. Ook zal er een bijbehorende foto-expositie te zien zijn met verhalen en foto's aangaande de migratie van planten en mensen naar dé fruit- en boomteeltgemeente van Nederland.

De expositie zal worden ondersteund door een aantal lezingen en schoolbezoeken. Op verschillende scholen in Boskoop en Alphen aan den Rijn zullen de hoofdrolspelers uit de documentaire langsgaan om hun persoonlijke verhaal te vertellen.

Verhalen vastleggen

Door deze verhalen op zo'n manier aan de mensen over te brengen, wordt de geschiedenis van 'de Migratiekaravaan' doorgegeven aan de volgende generaties. 'Ook de komst van deze Marokkaanse gastarbeiders is onderdeel van de geschiedenis gedurende het achthonderdjarig bestaan van Boskoop', aldus Rachid El Ousrouti, initiatiefnemer van de documentaire en de expositie. 'Deze mensen hebben elk een persoonlijk, maar vooral een bijzonder verhaal. Deze verhalen moeten uiteindelijk echt iets positiefs brengen en verdienen het dan ook om vastgelegd te worden, voordat ze langzaam allemaal uitsterven.'

Het idee van deze tentoonstelling sluimerde al langer, maar door de festiviteiten rondom de achthonderdste verjaardag van Boskoop wordt dit idee steeds meer werkelijkheid. 'In die achthonderd jaar dat het dorp bestaat, is er veel gebeurd en zijn onder meer mensen met een Marokkaanse achtergrond in het dorp neergestreken', vertelt El Ousrouti. 'Deze Marokkaanse Boskopers en hun volgende generaties zijn ook onderdeel van de geschiedenis, terwijl ze best wel onderbelicht zijn. Vaak komt er in de verschillende media alleen maar negativiteit voorbij als het gaat om Marokkanen en moslims. Het feestjaar Boskoop 800 was voor mij het aangrijpingspunt om deze bevolkingsgroep eens op een positieve manier te benaderen en hier ook aandacht aan te schenken.'

Inspiratie, zingeving en maatschappelijke verbondenheid

Naast dat de expositie ingaat op de verhalen van de Boskopers met een Marokkaanse achtergrond, zal ook de migratie van planten en mensen naar het kwekersdorp in relatie tot elkaar worden bekeken. 'Hierdoor wordt een nieuw licht geworpen op de grote groep Marokkaanse Boskopers die in de afgelopen zestig jaar in de boomkwekerijsector zijn komen werken', laat het Prins Bernhard Cultuurfonds weten.

Het Cultuurfonds noemt de expositie een project waarbij inspiratie, zingeving en maatschappelijke verbondenheid worden gestimuleerd. Dit behoort tot de doelstellingen van het fonds en ze heeft dan ook besloten om het initiatief van ‘de Migratiekaravaan’ te steunen.