Terrassen in Alphen mogen definitief even lang open

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een drankje doen op het terras tot 00.30 uur, dat is vanaf 1 april 2024 overal in Alphen aan den Rijn mogelijk. Het college heeft besloten dat alle terrassen, als ze aan de voorwaarden voldoen, dezelfde eindtijd mogen hanteren. 

Van oudsher mochten de terrassen aan de Hoge Zijde (omgeving Julianastraat en Rijnplein) langer openblijven dan aan de Lage Zijde (omgeving Thorbeckeplein). De terrassen aan het Thorbeckeplein moesten om 23.00 uur dicht terwijl collega-ondernemers aan de Hoge Zijde de klanten tot 00.30 uur buiten mochten laten zitten.

'Verantwoordelijkheid bij uitbaters'

Een meerderheid van de gemeenteraad wilde eind 2020 dat de terrastijden gelijk zouden worden getrokken. Daarom heeft in 2021 en 2022 een proef gedraaid waarin de terrastijden voor alle horeca-ondernemers in Alphen verruimd werden.

Uit de resultaten van de proef blijkt dat het voor overlast niet uitmaakt of de terrassen om 23.00 uur of 00.30 uur sluiten. Daarom wordt de nieuwe eindtijd van 00.30 uur nu doorgevoerd. 'Er ligt wel een verantwoordelijkheid bij de uitbaters', zegt wethouder Gerard van As. 'Zij moeten er scherp op toezien dat iedereen om 00.30 uur weg is.'