Terrassen op groot gedeelte Rijnplein, Thorbeckeplein en Zegerstrand

Foto: Jeron Groeneveld

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Tafeltjes op het schuin aflopende gedeelte van het Rijnplein, lekker zitten op een groot gedeelte van het Thorbeckeplein, een biertje drinken op het terras op het Zegerstrand of een wijntje nuttigen in de Julianastraat aan een tafeltje dat staat opgesteld voor de deur van een 's avonds gesloten winkel.

Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) zegt in haar wekelijkse coronacrisis-interview met Studio Alphen dat op veel plekken duidelijk is hoe de terrasopstelling er vanaf aanstaande maandag 12.00 uur uit komt te zien. Al moeten de laatste puntjes nog wel op de spreekwoordelijke i gezet worden.

Op veel plekken in Alphen aan den Rijn mag het terras uitbreiden naar de openbare straat. Bijvoorbeeld op het Rijnplein, waar het terras van Grandcafé De Zaak tot aan Delifrance opgesteld kan worden. Even verderop in de Julianastraat mogen mensen op momenten dat winkels dicht zijn, zitten aan tafels vlak voor de winkeldeuren.

Thorbeckeplein en Zegerplas

Op het Thorbeckeplein zullen tafels niet alleen aan de waterkant opgesteld worden, maar ook aan de pleinzijde. De bankjes ter hoogte van het Nutsgebouw vormen de denkbeeldige grens. Wet 'n Wild The Social Club mag zijn terras uitbreiden naar 'een behoorlijk deel' van het Zegerstrand. Spies benadrukt dat er genoeg Zegerstrand overblijft om te spelen en gebruik te maken van het zwemgedeelte.

Ook andere horeca-ondernemers in Park Zegersloot, zoals Bij Hen, De Schaapskooi en S2X, krijgen indien gewenst de mogelijkheid om meer gebruik te maken van het Heempark en het dagcampingterrein. Waar mogelijk denkt de gemeente Alphen aan den Rijn naar eigen zeggen ook ruimhartig mee met de horeca-ondernemers in onder meer de Prins Hendrikstraat, Hooftstraat en Van Nesstraat. Horeca-eigenaren kunnen zich nog altijd melden bij de gemeente met hun terrasplannen.

Boskoop en Hazerswoude

Niet overal is witte rook. 'In sommige gevallen is er discussie dat een ondernemer vindt dat de overlast die veroorzaakt wordt, meevalt. Of de toegankelijkheid of verkeersveiligheid. En wij denken daar dan anders over', aldus Spies. Of ondernemers die parkeerplaatsen willen gebruiken, terwijl wij de parkeerdruk op die plek al hoog vinden.'

Dat geldt onder meer voor Boskoop en Hazerswoude-Dorp, zegt Spies. Zo moeten nog goede afspraken gemaakt worden met de horeca-ondernemers langs de Gouwe (Boskoop), omdat de straat ook toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer. Café de Egelantier (Hazerswoude) wil terrassen op het parkeerterrein van het Raadhuisplein, maar de gemeente vindt de parkeerdruk te hoog en wil niet zo veel parkeerplaatsen ter beschikking stellen. 'We zijn echt aan het passen en meten om ondernemers zo goed mogelijk te bedienen.'

Op alle andere horecalocaties, zo ook in Aarlanderveen, Benthuizen, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam, is alles in kannen en kruiken. In totaal zijn 27 (gezamenlijke) aanvragen binnengekomen bij de gemeente Alphen aan den Rijn.

Flexibele tafelopstelling en aantal klanten

Tafels hoeven van burgemeester Spies niet continu op dezelfde plek te staan. 'Iedereen die met z'n tweeën komt, kan op een kleiner plekje terecht dan grote groepen. Heb je twee personen, hoeven zij - zeker als ze uit één huishouden komen - geen anderhalve meter afstand te houden', legt Spies uit. 'Het aantal stoelen dat beschikbaar is, is dus afhankelijk van de bezoekers. Een ondernemer moet flexibel zijn met zijn terrasopstelling.'

Spies zegt het heropenen van de terrassen 'spannend' te vinden. Zolang iedereen z'n koppie erbij houdt voorziet Spies geen problemen. Maar, wat als iemand iets te diep in het glaasje heeft gekeken en de anderhalvemeterregel niet meer zo nauw neemt? 'Een ondernemer kan stoppen met schenken of kan vragen om het terras te verlaten. De ondernemer is aansprakelijk voor het goede verloop op het terras. Dat was altijd al zo, nu ook. Wij spreken hen aan op het gedrag van bezoekers.'