‘The last dance’ in amateurvoetbal voor lockdown: ‘Denk dat het op z’n vroegst maart wordt’

AARLANDERVEEN - Aan Aarlanderveen de eer om de allerlaatste voetbalwedstrijd van 2021 af te werken. Aan het begin van de week was al duidelijk dat dit het laatste treffen voor de winterstop zou zijn. Maar wat niemand toen nog kon bevroeden, maar wat op zaterdagmiddag wel als een boze geest boven sportpark Polderpark hing, is dat er die zaterdagavond wederom een persconferentie zou komen. En op het moment van spelen was het nieuws al uitgelekt dat Nederland opnieuw in lockdown gaat. 'Gezeik' en 'onbegrip' zijn woorden die klinken.

'Ik vind het allemaal maar gezeik, ik geloof er niet meer in', zegt Alessio van der Straaten over de nieuwste coronamaatregelen. Hij heeft er zojuist twee gemaakt tegen Meerburg uit Zoeterwoude-Rijndijk. 'Onbegrip dat de buitensport wordt stilgelegd terwijl al die jongens maandagochtend weer met elkaar aan het werk zijn bij mij op de bouwplaats', voegt voorzitter Leo de Jong, eigenaar van een bouwbedrijf, toe. 'En dat terwijl de besmettingen binnen ontstaan, zoals thuis en op scholen. Maar niet buiten.'

Toch is er bij diezelfde De Jong ook begrip. De voorman van de voetbalvereniging vindt het een verstandig besluit dat de KNVB de competities als gevolg van de coronamaatregelen stillegt. Afgelopen vrijdag heeft de voetbalbond bekendgemaakt dat het seizoen op z'n vroegst in het eerste weekend van februari wordt hervat, met de kanttekening dat eventuele inhaalwedstrijden al een week eerder gespeeld kunnen worden. Voorwaarde is wel dat de nu geldende lockdown wordt opgeheven op de vooralsnog gekozen einddatum van 14 januari 2022.

Gaat seizoen wel of niet uitgespeeld worden?

Krijgen de verschillende voetbalcompetities wel of geen kampioen, promovendi en degradant(en) dit seizoen? Het is een vraag die bij vrijwel elk vlaggenschip leeft. 'Ik hoop het, je speelt ieder seizoen om kampioen te worden', stelt Aarlanderveen-trainer Sander van Dijk. Hij heeft te doen met collega-hoofdtrainer Manfred van den Bosch (ex-Hazerswoudse Boys, nu Nieuwkoop), die na drie afgebroken coronaseizoenen ervoor kiest om het bijltje erbij neer te leggen omdat hij het plezier verloren is. Of met SCH '44, competitiegenoot van Zwammerdam, dat weleens voor het derde seizoen op rij promotie kan mislopen terwijl het al dan niet een straatlengte voorsprong op de concurrentie.

'Wij hebben acht wedstrijden gespeeld, dus nog achttien te gaan. Dat is nog een eind als je weet dat in januari niet gespeeld wordt', realiseert Van Dijk zich. 'Wij hebben geen licht bij Aarlanderveen, dus wij kunnen doordeweeks niet thuis spelen.' Van der Straaten ziet het nog somberder in: 'Ik verwacht dat het langer gaat duren dan januari. Dan lopen we zo ver achter, dat ik niet denk dat het wat gaat worden.' De Jong is echter wel positief. 'Ik reken erop. De KNVB heeft in de afgelopen twee coronajaren de nodige ervaring kunnen opdoen en we gaan desnoods wat langer door in de zomer met wedstrijden spelen.' Dat heeft de voetbalbond zelf ook aangekondigd inmiddels, evenals het eventueel inkorten van de nacompetitie.

Eigen horecazaak

Het seizoen in maart hervatten ligt volgens Leo de Jong het meest voor de hand. Hij rekent dan voor dat de lockdown, die nu tot half januari geldt, eind januari wordt opgeheven als iedereen die wil zijn of haar boosterprik heeft gehad. 'Elke voetbalclub zal vervolgens zeggen eerst twee à drie weken te willen gaan trainen. Dus ik denk dat het op z'n vroegst maart wordt dat we weer aan de competitie beginnen. En dan zal het een lange competitie worden', aldus de voorzitter.

Maar liever dat, dan wéér een onafgemaakt seizoen. 'Voetbal is voor mij heel belangrijk. Ik zit nu vijf avonden per week thuis waar je normaal twee keer naar de voetbal was gegaan. Dat doet pijn, ook bij die jongens', geeft Sander van Dijk, in het dagelijks leven wiskundeleraar van beroep, aan. Om gelijk te relativeren: 'Maar wat denk je van Elias Karmiris (speler van Aarlanderveen, red.), met zijn eigen horecazaak. Dat hij dicht moet is veel erger dan een potje voetbal.'

Gebroken middenvoetsbeentje

De oefenwedstrijd tussen Aarlanderveen (kampioenskandidaat derde klasse) en Meerburg (kampioenskandidaat vierde klasse) eindigde zaterdagmiddag in 2-2. 'Het is zeker vervelend dat dit voorlopig mijn twee laatste doelpunten zijn geweest', stipt Alessio van der Straaten aan. Hij is een van de spelers die in de bouw werkt. Na een gebroken middenvoetsbeentje was dit juist zijn eerste wedstrijd in bijna twee maanden tijd. 'Ik heb net een wedstrijd gespeeld en nu mag ik niks meer doen, daar ben ik niet voor op voetbal gegaan. Maar het is niet anders.'

Als enige club van de gemeente Alphen aan den Rijn besloot Aarlanderveen om tot het laatste weekend voor kerst wedstrijden te blijven spelen. 'Wij hebben drie weken geleden de keuze gemaakt om een beetje in het ritme te blijven, omdat we best wat tijd nodig hadden aan het begin van het seizoen om fit te worden', legt Van Dijk uit. Op het moment van spreken heeft de oefenmeester voor 9 januari 2022 een teamdag op de planning staan. Nog niet wetende dat door zijn plannen een paar uur later een streep kan.

Scoreverloop en interviews