Tien jaar Actief Rijnwoude: deze week is het feest

Foto: Diana Baak

HAZERSWOUDE-DORP - Welzijnsorganisatie Stichting Actief Rijnwoude bestaat deze week tien jaar. Dat wordt groots gevierd met een feest voor de vrijwilligers en een weekend met activiteiten. 

Coördinatoren, vrijwilligers en sponsoren van Actief Rijnwoude werden donderdagavond in het zonnetje gezet tijdens een speciale feestavond. Burgemeester Liesbeth Spies was aanwezig om hen persoonlijk te bedanken voor het mooie werk dat zij doen voor de mensen in de dorpen.

Gestart als een droom

Actief Rijnwoude is tien jaar geleden gestart als een droom van Jos Timmermans uit Hazerswoude-Dorp. Onder zijn bezielende leiding is de organisatie uitgegroeid tot een volwaardige welzijnsorganisatie met 120 vrijwilligers.

Per dorp (Benthuizen, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn) is een coördinator actief die van alles voor- en achter de schermen regelt.

De samenwerking met lokale verenigingen, ondernemers, welzijnsorganisaties en de gemeente Alphen aan den Rijn zijn eveneens onderdeel van het geheim achter het succes van Actief Rijnwoude.

Vereenzaming tegengaan

Het idee achter Actief Rijnwoude is dat niemand moet vereenzamen. 'Elkaar helpen en plezier brengen is de beste manier om actief in het leven te blijven staan', aldus de organisatie. 'Dat geldt als je ouder wordt, je partner verliest, of wanneer je door omstandigheden even in een dal zit.'

Het begon ooit met de 'Ommetjes' waarbij in een groep wordt gewandeld of gefietst en na afloop met elkaar koffie wordt gedronken. In de loop der jaren zijn daar allerlei activiteiten en diensten bij gekomen, zoals cursussen, Burenhulp, Klussendienst, Computerdienst, Taalmaatjes, Fietsmaatjes en het Energieteam.

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen zetten zich in om hun dorpsgenoten te helpen bij kleine klusjes in en om het huis, om zo ook een zakcentje bij te verdienen.

Belangrijke partner

'Actief Rijnwoude is een belangrijke partner voor ons als gemeente', geeft Spies aan in haar dankwoord. 'Jullie komen op veel plekken en zien en horen wat er speelt onder inwoners. Daarop kunnen wij als gemeente samen met onze partners in welzijn en zorg verder inspelen, zodat we met elkaar het leven wat mooier kunnen kleuren.' 

De avond werd afgesloten met een muzikale quiz. Komend weekend is er feest voor leden en deelnemers van Actief Rijnwoude. Op zaterdag is er een barbecue en zondag wordt een ‘muzikaal ommetje’ georganiseerd, een fietstocht langs verschillende cafés met livemuziek.