Tientallen kinderen naar Alphense scholen gebracht, ouders tonen begrip

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Enkele tientallen kinderen zijn maandag door hun ouders naar school gebracht op de eerste dag dat onderwijsinstellingen in Nederland gesloten blijven vanwege het coronavirus. Dat zegt Piet Jansen, voorzitter van het bestuur van college van SCOPE Scholengroep in Alphen aan den Rijn. Alleen leerlingen van ouders met vitale beroepen worden tussen 08.30 en 15.00 uur opgevangen.

Sinds afgelopen weekeinde is er veelvuldig overleg tussen schoolbesturen, de gemeente Alphen en de GGD over - in eerste instantie - de opvang in het onderwijs. 'Hoe kunnen we dat gaan doen? Hoe zorgen we ervoor dat er een minimale bezetting blijft op de scholen? Hoe zorgen we ervoor dat berichtgeving overeen komt, dat we dat als scholen op een vergelijkbare manier doen zodat er geen ruis ontstaat', aldus Jansen. 'Vandaag, maandag, zijn we bezig met hoe we scholen opstarten en afspraken maken met docenten over wie wel en niet aanwezig is.'

Het is de bedoeling dat alle scholen openblijven, maar scholen met meerdere vestigingen kunnen ervoor kiezen om de activiteiten samen te brengen op één locatie. 'Wij merken tot nu toe dat er heel veel begrip is en verbazend weinig vragen komen van ouders', antwoordt Jansen op de vraag hoe ouders en kinderen omgaan met de situatie.

Zo snel mogelijk thuislessen

De voorbereidingen op thuis les krijgen zijn al enige tijd in volle gang. Dat gaat in het voortgezet onderwijs gemakkelijker dan in het basisonderwijs. En in het basisonderwijs is er ook een groot verschil tussen thuis les krijgen voor een kind van groep 1 en groep 8.

'We focussen ons op de belangrijkste vakken', zegt Maddy Keizer, directeur van de Alphense basisscholen Samen op Weg en Groen van Prinsterer. 'We willen niet dat kinderen heel de dag op hun iPad zitten. Dus we zijn voornemens om een dagplanning te maken van ongeveer twee uur met afwisselende activiteiten.'

Het is nog onduidelijk wat de schoolsluiting voor gevolgen heeft voor eindexamenleerlingen. 'De regering is nog bezig met duidelijk te maken hoe we daar mee omgaan. Een paar leerlingen zouden vandaag en morgen mondeling examens hebben. We hebben aangeboden om dat door te laten gaan en pak en beet twintig hebben daar gebruik van gemaakt', aldus Jansen.