‘Tijd van miljoenentekort op jaarrekening gemeente is voorbij’

Foto: Jeron Groeneveld

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het verantwoordingsdebat in de Alphense gemeenteraad over de jaarrekening van 2018 heeft donderdagavond niet geleid tot schokkende ontwikkelingen. De jaarrekening is met overgrote meerderheid aangenomen door de gemeenteraad.

Het debat over de jaarrekening is de opmaat naar volgende week, als uitgebreid gedebatteerd gaat worden over de begroting voor de komende jaren.

'Vrij structureel incidentele uitgaven'

Het tekort van de gemeente Alphen over 2018 bedraagt 7,5 miljoen euro. Dat is 2,5 miljoen euro minder dan waar aanvankelijk rekening mee werd gehouden. Het gaat volgens wethouder Kees van Velzen (CDA) van financiën om een ingecalculeerd verlies, dat was begroot omdat voor incidentele projecten extra geld nodig bleek.

'We doen vrij structureel incidentele uitgaven. En dat baart ons zorgen', zeggen onder meer raadsleden Marjon Verkleij (CDA) en Gert van den Ham (D66). 'Dat is mijn zorg ook. Het liep altijd goed af, maar of dat in 2019 en 2020 ook lukt is onzeker. Daarom debatteren we volgende week over ombuigingen', antwoordde wethouder Van Velzen.

De gemeente Alphen gaat 7 miljoen euro bezuinigen. 2 miljoen euro is nodig om in de toekomst zwarte cijfers te blijven schrijven, met de resterende 5 miljoen euro wil het college van burgemeester en wethouders nieuw beleid gaan uitvoeren.

Sneer richting ChristenUnie

ChristenUnie-fractievoorzitter Caroline Blom had fikse kritiek op de werkwijze van het gemeentebestuur. Zij vindt dat er te weinig beginspraak is met burgers. Wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) maakte van de gelegenheid gebruik om bij de beantwoording flink uit te halen naar ChristenUnie.

'Ik heb de vastgoedportefeuille overgenomen van uw fractiegenoot. Dat was een behoorlijke puinhoop, met veel niet betaalde rekeningen', riep Van As richting Blom over voormalig wethouder Michel du Chatinier. 'Dat verbaast mij ten zeerste. U zat ook in het college en volgens mij is er een gezamenlijk bestuur', antwoordde Blom. De discussie werd niet vervolgd.

Du Chatinier was tot een jaar geleden wethouder financiën en wethouder vastgoed. Na de gemeenteraadsverkiezingen werd een nieuwe coalitie gevormd. Voor ChristenUnie was geen plek in het college. Du Chatinier moest stoppen als wethouder en is sindsdien weer raadslid namens ChristenUnie. Van Velzen werd de nieuwe wethouder financiën, Van As nam vastgoed over.

Stemming gemeenteraad

Voor (37): Nieuw Elan (9), VVD (5), CDA (6), GroenLinks (5), D66 (3), PvdA (2), SP (2), CristenUnie (2), SGP (1), RijnGouweLokaal (1), Wijken en Kernen Belangen (1).

Tegen (1): Beter Alphen (1).

38 van de 39 raadsleden waren aanwezig.

Lees ook: Tekort gemeente Alphen over 2018 is 7,5 miljoen euro, waarom is dat niet erg?