Tim en Tom Coronel doen met The Beast 4.0 mee aan Dakar Rally

ALPHEN AAN DEN RIJN - Met deze wagen, The Beast 4.0, doet Tim Coronel begin volgend jaar mee aan de Dakar Rally. Samen met zijn tweelingbroer Tom neemt Tim deel aan de 43ste editie van de off-road-rally.

De Dakar Rally wordt volgend jaar van 3 tot en met 15 januari, voor het tweede jaar op rij, gehouden in Saoedi-Arabië. 'We waren dit jaar in de bijzondere situatie dat er vanwege corona geen evenementen plaatsvonden. Onze teamleden gaven unaniem aan dat ze in de werkplaats actief wilden blijven, dus we hebben hen de hele lijst met mogelijke veranderingen gegeven', zegt Tim. De ervaringen van vorig jaar hebben de Alphenaar en zijn broer Tom geholpen bij het veranderen van de wagen.

Zo zijn er veranderingen aangebracht in alle leidingen en reservoirs. 'Alleen al door het aanpakken van de vloeistofleidingen hebben we 18 kilogram gewicht kunnen besparen, en dat is nog zonder de inhoud van de leidingen', legt Tim uit. 'We hadden genoeg tijd, dus we hebben echt alles op een keukenweegschaaltje gelegd. Ik denk dat we in totaal wel zo'n 140 kilogram gewonnen hebben.'

Uniek

De tweelingbroer van de Alphenaar doet voor de zevende keer mee aan de Dakar Rally. 'Ik ga voor duizend procent zeker de helft rijden. Dat hebben we inderdaad al vaker geroepen, maar ik voel me er altijd best goed bij als Tim rijdt', zegt Tom. 'Nu heeft hij me er gewoon toe gedwongen dat ik de helft van het parcours voor mijn rekening ga nemen. Dat vind ik best wel spannend, dat zeg ik heel eerlijk: ik ga wel met knikkende knieën het zand in.'

Beide broers zijn als rijders aangemeld in de rally. 'Daarin zijn we volgens mij ook uniek: er is geen enkele andere equipe die dit kan doen. En bovendien: doordat we beide onze ‘kaas-helmen’ op hebben, ziet toch niemand wie er rijdt', grapt Tom.

Corona

De coronapandemie drukt ook een stempel op de Dakar Rally. 'Na aankomst in Saoedie-Arabië moeten we eerst vijf dagen in quarantaine en worden we twee keer getest', zegt Tom. 'Ook tussentijds zijn er tests, terwijl we beslist niet van het bivak af mogen.' In vorige edities gingen de tweelingbroers, buiten de rally om, regelmatig op pad. 'Vorig jaar gingen we af en toe wel eens even weg, een beetje de omgeving verkennen en wat lokale cultuur opsnuiven, maar dat mag nu niet.'

In januari, tijdens de vorige editie van de Dakar Rally, eindigden Tim en Tom Coronel op de 27ste plek. Het is de beste eindrangschikking ooit van de tweelingbroers in de autosportrally.

Hieronder is het radio-interview met Tim Coronel te beluisteren. Sport Lokaal wordt tijdens de coronastop iedere zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur uitgezonden op Studio Alphen.