Tim en Tom Coronel één dag verwijderd van finish Dakar Rally

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tim en Tom Coronel hebben donderdag bijna twee uur aan tijd verloren in de voorlaatste etappe van de Dakar Rally. De koeling ging stuk en de auto kwam vast te zitten in het zand. De tweelingbroers kwamen als 44ste over de eindstreep, hun minste klassering deze editie.

In het algemeen klassement staan de autocoureurs uit Alphen aan den Rijn en Huizen 28ste en zien daarmee een top-25-klassering als een ijsje in de woestijn smelten. Desondanks lijken de Coronelletjes voor het eerst in hun loopbaan in de top-30 van 's werelds zwaarste autorace ter wereld te eindigen.

Losgetrokken

'Na twintig kilometer was er een probleem met de koeling. De stoppen van de ventilatoren vlogen eruit. We waren even bang dat we moesten wachten op assistentie maar gelukkig konden we het zelf verhelpen. Dat kostte wel een uurtje', blikt Tom terug.

'Later kwamen we nog even vast te zitten in het diepe zand. Daar trok De Groot ons los, zij hebben ons geweldig geholpen. Eenmaal weer op pad realiseerden we ons dat we de verloren tijd niet meer goed konden maken dus we zijn met een keurige pace richting de finish gegaan.'

Risico genomen

Het was de zwaarste etappe tot nu toe. 'Als je wat verder achterin het veld start, wordt het gevecht toch heel anders. De hele route was helemaal aan gort gereden. Bovendien reden we later op de dag waardoor het zand veel losser was. Dat maakte het echt niet gemakkelijk', aldus Tim.

'De problemen die we hadden kwamen eigenlijk gewoon doordat ik gisteren die koprol maakte', meent Tim. Het was een marathonetappe. Dat betekent dat de problemen van een dag eerder niet verholpen mochten worden door technici. 'We moesten en zouden in die etappe risico nemen en toen gingen we net iets te ver.'

Slotdag

Vrijdag is de laatste etappe: een rit over 166 kilometer door de woestijn naar Qiddiya (Saoedi-Arabië).