Toekan legt het af tegen muis: bouw hotel vertraagd door vondst beschermde diersoort

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het zit niet mee voor de aannemer die het nieuwe Van der Valk-hotel langs de N11 in Alphen aan den Rijn wil bouwen. Eerst moet het bestemmingsplan worden gewijzigd, maar daar is bij de Raad van State beroep tegen ingesteld. Tot overmaat van ramp blijken er ook nog twee beschermde waterspitsmuizen in het gebied te wonen, en die moeten eerst worden verplaatst voordat er ook maar één paal de grond in kan voor het hotel, die de bekende toekan als logo heeft.

Voor de bouw van het hotel is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. Die wijziging is aangevraagd en door de gemeenteraad vastgesteld, maar volgens een woordvoerder van de gemeente ligt er nog een beroep tegen de wijziging bij de Raad van State. 'Het is dus nog niet onherroepelijk.' Om latere problemen te voorkomen, is het gebruikelijk om de uitspraak van de Raad van State af te wachten vóór de eerste paal de grond in gaat. Wanneer die uitspraak komt, is nog niet bekend.

De bouw van het viersterrenhotel staat al jaren op de agenda. Sinds 2015 werd er gezocht naar een geschikte locatie voor het hotel. Eind 2019 werd de grond, op de hoek van de Tankval en de Gouwelandenlaan, officieel aan de hotelketen verkocht. De start van de bouw liep al vertraging op door de coronacrisis, maar zou nu eind dit jaar moeten beginnen. Tenminste, als de huidige problemen voor die tijd zijn opgelost.

Ontheffing nodig

Naast het bestemmingsplan liggen er namelijk nog andere obstakels op de loer. Twee, om precies te zijn. Twee piepkleine en beschermde waterspitsmuizen die hun intrek hebben genomen op de bouwlocatie. De bedoeling is om de diertjes een nieuw thuis te geven in een nabijgelegen groenstrook, maar voor die verplaatsing is een ontheffing nodig van de Omgevingsdienst Haaglanden. 'De aanvraag is in behandeling genomen, maar wij kunnen niet zeggen wanneer de ontheffing wordt verleend', aldus de gemeentewoordvoerder.