Tot nu toe 40 schadeclaims ingediend voor schietdrama De Ridderhof

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Veertig mensen hebben zich tot nu toe aangemeld voor een schadeclaim vanwege het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof op 9 april 2011. In totaal worden er zo'n 140 claims verwacht. Stichting VSSA, die de schadeclaims afwikkelt, is dan ook verbaasd dat er nog maar veertig aanmeldingen zijn. Dat zegt secretaris Derk-Jan van der Kolk in een reactie op berichtgeving in het AD. Dat meldt mediapartner Omroep West.

Tristan van der Vlis vuurde op de zonnige dag in 2011 een kogelregen af in het winkelcentrum. Zes mensen kwamen daarbij om het leven, zeventien anderen werden geraakt door een kogel en raakten gewond en nog eens tientallen anderen raakten gewond tijdens hun vlucht. Van der Vlis beroofde zichzelf uiteindelijk van het leven.

Na onderzoek bleek dat de dader psychische problemen had. Toch had de politieregio Hollands Midden hem een wapenvergunning verleend. Tot onbegrip van de slachtoffers. Zij vonden dat de politie Van der Vlis nooit een wapen had mogen hebben. De Hoge Raad bepaalde vorig jaar – na achtenhalf jaar procederen door de slachtoffers – dat de politie verantwoordelijk is voor de schietpartij.

Claims indienen

In april van dit jaar werd de Stichting VSSA formeel opgericht om aan de slag te gaan met de schadeclaims. Via het expertisebureau Andriessen Expertise kunnen mensen bij de stichting claims indienen.

Daarvoor is een toestemmingsverklaring nodig, aangezien medische stukken moeten worden gedeeld. De stichting verwacht in totaal zo’n 140 claims. Maar doordat die toestemming nog niet altijd is gegeven, is dat aantal nog niet bereikt, aldus de stichting.

Tienduizenden euro's schadevergoeding

Van drie tot vijf claims die al wel binnen zijn, bevindt de afhandeling zich in de eindfase en is een bedrag toegekend, zegt Van der Kolk. Het gaat hierbij om bedragen variërend van 10.000 euro tot 130.000 euro of 140.000 euro.

Mensen die zich kunnen melden, zijn bijvoorbeeld nabestaanden van overledenen, mensen die zelf gewond zijn geraakt, psychisch schade hebben opgelopen en winkeliers met schade.

Afhandeling

Op basis van bekende gegevens zijn ongeveer 140 mensen in kaart die schade zouden kunnen verhalen. 'Maar als blijkt dat het er bijvoorbeeld 170 zijn, dan behandelen we 170 dossiers', aldus Van der Kolk.

Hoelang de afhandeling exact duurt, is onduidelijk. 'De ervaring leert in vergelijkbare zaken, dat het merendeel binnen anderhalf tot twee jaar kan worden afgerond. Hopelijk kunnen we die vuistregel hier ook hanteren. Maar van sommige is de nasleep zo ernstig dat het langer duurt.'

Lees ook: Schadefonds voor schietdrama De Ridderhof opgericht door politie