Gepubliceerd op 19 Mei 2020 om 15.32 uur

Trainers Alphense Boys en ARC hopen op competitiestart in oktober

ALPHEN AAN DEN RIJN - Sinds vorige week mogen senioren weer in groepsverband sporten, zij het op anderhalve meter afstand. Ook de eerste elftallen van voetbalclubs uit de gemeente Alphen aan den Rijn hebben de kicksen weer aangetrokken en trappen een balletje op trainingen. Echter, zonder doel op korte termijn.

'Ons doel is vier maanden weg. En wij zijn geen olympische sporters die twee jaar hun verstand op nul kunnen zetten om naar dat ene doel toe te werken', zegt ARC-trainer Mark Evers. Daarom zorgt Evers voor veel afwisseling in de trainingsaanpak. Deze maand traint de Racing in kleine groepjes. Verspreid over drie dagen in de week staat iedereen twee keer op het veld. Ook nieuwe spelers zijn welkom. In juni komt de volledige groep bijeen, om na een maand vakantie in juli de echte voorbereiding op het nieuwe seizoen in augustus - of eigenlijk op 27 juli - te starten.

Bij Alphense Boys ligt dat iets anders. Hein van Heek vertrekt na dit seizoen als trainer. Dat geldt ook voor zeven spelers. Waar ARC zich nu al serieus focust op volgend seizoen, staat bij Alphense Boys de maand mei in het teken van het seizoen positief afsluiten met de huidige spelersgroep en wordt in juli de blik gericht op volgend seizoen.

Van Heek herstelt van coronavirus

Afgelopen donderdag staat Van Heek weer voor het eerst op het veld. Zichtbaar genietend en met een glimlach op zijn gezicht. Maar hij heeft wel een jasje uitgedaan. 'Het gaat nu wel weer goed. Ik heb tweeënhalve week op bed gelegen met corona', onthult de scheidend oefenmeester van Alphense Boys. 'Ik ben niet getest maar heb alle symptomen wel gehad. Het was een zware tijd.'

'Je ligt op bed en hebt hoge koorts, met flinke hoestbuien, hoofdpijn en onwijs veel druk op je borst tussendoor. Na drie à vier dagen ging het weg en dan denk je dat je ervan af bent. Na een dag kwam het weer terug. En dat duurde tweeënhalve week', vertelt de nog herstellende Van Heek over zijn ervaringen. 'Ik had begin maart stagebezoeken gedaan voor mijn werk op de Haagse Hogeschool. En dan geef ik de kinderen altijd handen. Dat was na de krokusvakantie. En waarschijnlijk heeft één van de kinderen het overgedragen.'

Oefenen in september, competitie in oktober

Wanneer weer gevoetbald wordt, weet niemand. Evers en Van Heek gaan er allebei van uit dat de competitie in oktober begint. 'Zoals ik nu zie hoe het gaat, maar dan moet de trend zich voortzetten, verwacht ik dat we in september (oefen)wedstrijden kunnen gaan spelen. En of dat dan met of zonder publiek is, is niet aan mij. Als je gezond bent en tests zijn beschikbaar, moet je volgens mij prima voetbalwedstrijden kunnen spelen. Ik denk dat we het normale leven snel genoeg moeten oppakken', vindt Evers.

'Maar het moet wel verantwoord zijn. Dat zullen de komende maanden uitwijzen. Dan moet je iedere keer een stapje verder gaan. En daar hoort ook voetbal bij.' Bij ARC verandert volgend seizoen weinig. Evers gaat werken met een iets kleinere selectie, heeft drie spelers aangetrokken en afscheid genomen van zeven voetballers. Alle randzaken als fitnessfaciliteiten, kleding wassen, uitjes en etentjes blijven gehandhaafd.

Uitgebreidere technische staf

Alphense Boys ziet zeven selectieleden vertrekken, maar voegt zes nieuwe spelers - aangevuld met twee jongens uit Alphense Boys Zaterdag en twee uit de A-junioren - toe aan het vlaggenschip. Remco Tuinenburg volgt Van Heek op als hoofdtrainer. Alphense Boys verlaagt het spelersbudget, maar investeert meer dan ooit in randvoorwaarden.

Zo wordt de technische staf aanzienlijk uitgebreid: met krachttrainer Lars van de Walle, individueel trainer Nick Coster (oud-profvoetballer), video-analist Bas Groenenstein en teammanager John van der Zwan. Vanuit Alphense Boys wordt Richard van den Nieuwendijk toegevoegd als assistent-trainer. Ronald Martin (keeperstrainer), Huib van Vliet (verzorger), Roel de Jong en Thierry van den Oord (beiden fysiotherapeut) blijven aan het elftal verbonden.

Seizoen 2019-2020

ARC-trainer Mark Evers kijkt met een goed gevoel terug op dit afgebroken seizoen. 'Ik ben supertevreden. Wij hebben een heel goed seizoen gedraaid en ons boven verwachting snel aangepast aan de hoofdklasse', blikt Evers terug. 'Ik vind wel dat in de laatste wedstrijden in de problemen kwamen toen tegenstanders rekening met ons gingen houden en wij zelf het spel moesten gaan maken. Daar hebben we spelers op gehaald, en onze spelers hebben een jaar extra ervaring. Ik verwacht dat we de lijn door kunnen zetten.'

Van Heek, vertrekkend naar RCL, kijkt terug op naar eigen zeggen twee mooie jaren bij Alphense Boys. 'We begonnen heel moeizaam aan het seizoen, maar zaten in een flow en keken naar boven. De gang zat er aardig in qua punten pakken.' Een nacompetitieticket veroveren was het doel van Van Heek. Het is een bizar einde van een bizar seizoen geworden. 'Het overlijden van Kelvin Maynard was verschrikkelijk. Dat hebben we een grote klap van gehad, dat merkte je ook aan de resultaten. Ik vind het erg jammer dat we het seizoen niet kunnen afmaken.'

Hieronder zijn de interviews met trainers Mark Evers (ARC) en Hein van Heek (Alphense Boys) te bekijken.
advertentie
 
advertentie