Gepubliceerd op 11 Oktober 2019 om 16.04 uur

Transportbedrijven: ‘Afsluiting Boskoopse hefbrug heeft grote impact’

ALPHEN AAN DEN RIJN/BOSKOOP - De afsluiting van de Boskoopse hefbrug heeft verstrekkende gevolgen voor transportbedrijven. Normaliter worden er honderden containers per dag vervoerd van containerhaven Alpherium in Alphen aan den Rijn naar onder andere de Rotterdamse haven. Dat kan nu niet.

Bij Combined Cargo Terminals (CCT), eigenaar van containerhaven Alpherium, zijn ze sinds donderdagavond druk bezig om de problemen op te vangen. 'De ladingen van en naar de terminal kunnen nu niet verscheept worden. We zijn naar oplossingen aan het kijken om de containers toch te kunnen vervoeren', meldt een medewerker van CCT.

Een mogelijkheid is om de containers met vrachtwagens over de weg te vervoeren. Een flinke klus, want een containerschip vervoert doorgaans zo'n vijftig containers tegelijkertijd. 'Een oplossing zou ook kunnen zijn om andere routes te gaan varen', meldt de medewerker. Bierbrouwer Heineken is een van de bedrijven die gebruik maakt van de Alphense containerterminal.

Compensatie

Ook Evofenedex, ondernemersvereniging voor Nederlandse handels- en productiebedrijven, meldt dat de afsluiting grote gevolgen heeft. 'Naast het wegtransport van bloemen en planten van veel van de telers uit deze regio raakt deze buitengebruikstelling ook het vervoer van goederen zoals zand, grind en containers met binnenvaartschepen hard', zegt Machiel van der Kuijl, directeur van Evofenedex.

'Natuurlijk staat de veiligheid voorop dus hebben we begrip voor dit besluit. Maar het is toch wonderlijk dat de monitoring van het onderhoud hier blijkbaar ook niet op orde is, wat een acute afsluiting noodzakelijk maakt.' Van der Kuijl meldt om tafel te willen met gedeputeerde Floor Vermeulen om de problemen zo snel mogelijk op te lossen.

'En daarbij moeten we het, naast een goed communicatieplan over de duur van de stremming, ook hebben over compensatie voor de door handels- en productiebedrijven geleden omvaar- en omrijschade.'

Lees ook: Provincie over afsluiten hefbrug in Boskoop: risico dat constructie bezwijkt

advertentie
 
advertentie