Trekkertrek dringt boerenprotest naar achtergrond: ‘Geen tarwe op de baan gooien’

Foto: ANP

KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Voor de 29ste keer wordt Koudekerk aan den Rijn zaterdag compleet op z'n kop gezet vanwege de traditionele Trekkertrek. Door de coronacrisis heeft het dorp er drie jaar op moeten wachten. Liefhebbers verheugen zich nu meer dan ooit op het lawaai van knetterende motoren en de aanblik van pikzwarte rookpluimen.

Verwacht wordt dat er zo'n 15.000 bezoekers naar het bedrijventerrein aan de Hoogewaard zullen komen. 'Heerlijk. Ik geniet iedere minuut als ik al die mensen zie', zegt voorzitter Hans van Leeuwen. Hij is ook (mede)oprichter van wat formeel de Trekkertrek Familiedag heet. Met die naam wil de organisatie duidelijk maken dat het evenement veel meer omvat dan alleen trekkers: van een 'kinderdorp' vol kermisattracties tot een tentfeest op zaterdagavond.

De feestweek is enkele dagen eerder al afgetrapt met het jaarlijkse touwtrekken. Tachtig teams - jong en oud, boeren en burgers, dames en heren - gebruiken hun spierballen om de strijd met elkaar aan te gaan. Maar het draait vooral om lol maken. Dat blijkt alleen al uit komische teamnamen als Druppende Druiper (uit Koudekerk), Grashappers (Polsbroek), Ik trek het niet meer (Hazerswoude-Dorp), Knapzak (Putten) en Rukkende Ridders (Alphen).

Boerendochter uit Benthuizen

Als deelneemster probeert Dione de Jong weleens aan leken uitleg te geven over wat de Trekkertrek nou precies is. 'Het gaat om trekkers, gezelligheid, muziek en een biertje erbij', aldus de 21-jarige boerendochter uit Benthuizen. Ze doet al sinds haar zestiende mee met de trekwedstrijd in Koudekerk. 'De laatste keer eindigde ik in mijn klasse als vijftiende van de achttien. En drie weken geleden ben ik bij een andere wedstrijd laatste geworden.'

Ze moet er zelf hartelijk om lachen. 'Je doet mee omdat het leuk is, niet per se om te winnen. Maar ik ga dit jaar wel voor een plek in de top-3', klinkt het opvallend optimistisch. Om in de prijzen te vallen, moet ze proberen een full pull te halen. Dat is het geval als je met een verzwaarde trekker honderd meter ver over het modderige parcours kan komen.

Drie prijzen in de wacht gesleept

Tom Munsterman (20) uit Nieuw-Vennep vertrouwt erop dat hij wél in de prijzen gaat vallen, ook al is hem dat in Koudekerk nog niet gelukt. 'Na een grote reparatie aan mijn trekker, een Ford 5000, heb ik de afgelopen paar weken drie prijzen in de wacht gesleept. Je kunt wel zeggen dat ik in vorm ben, ja', vertelt hij vol vertrouwen. 'Bij ons in de Haarlemmermeer organiseren we ook wedstrijden. Maar deze is een stukje groter.'

Met een verwacht bezoekersaantal van ongeveer 15.000 zit de Trekkertrek volgens Hans van Leeuwen aan zijn maximum. 'We hoeven niet te groeien, hier kunnen we het plaatje financieel mee rondbreien', verklaart de voorzitter. Met wat cijfers geeft hij een idee hoe groot het evenement is geworden. 'Er liggen 375 ijzeren rijplaten van vijf meter lang, dus dat is in totaal 1,5 kilometer. En we hebben tien kilometer aan kabels en vier aggregaten. Echt bizar', beseft Van Leeuwen.

Dat hij na drie jaar weer een dikke twintig kilometer ten zuiden van huis in actie kan komen, doet hem deugd. 'Ik ben super blij. Het is een hartstikke mooie wedstrijd, er doen veel bekenden mee. Sinds ik een jaar of 10 ben, kom ik met mijn vader in Koudekerk. Toen ik 16 was, heb ik hier mijn eerste wedstrijd gereden.' Kortom: hij kijkt ernaar uit.

Zakdoeken verkopen bij shirtkraam

Een evenement als Trekkertrek is bij uitstek een feest voor boeren, boerinnen, boerendochters en boerenzonen. Dus rijst in deze roerige tijden de logische vraag: in hoeverre speelt het boerenprotest op de achtergrond een rol? 'Dat is hier ondergeschikt', beweert Hans van Leeuwen stellig. 'We verkopen wel van die mooie zakdoeken bij de shirtkraam, maar we gaan er wel een feestje van maken. We gaan hier niet in mineur zitten.'

'Ik denk dat het vooral een dag is om het allemaal even te vergeten', reageert Dione de Jong desgevraagd. 'Natuurlijk, het komt echt wel ter sprake. Maar het is zeker geen protest.' Ze is toevallig vergeten de bekende rode 'protestzakdoek' mee te nemen. Dat zal zaterdag niet gebeuren, belooft ze. 'Ik heb hem altijd wel om als ik naar een evenement of een feestje ga. Om toch te laten zien dat ik erbij hoor.'

'Demonstraties gaan te ver'

Behalve twee zakdoeken zit er op de trekker van Tom Munsterman ook een sticker met de tekst: 'No farmers, no food' (geen boer, geen voer). Verder dan stil actie voeren, gaat hij niet. 'Wij gaan geen tarwe of grond op de baan gooien om te protesteren. We komen gewoon voor de Trekkertrek. En vooral 's avonds voor het bier drinken. Het is te leuk om problemen op te zoeken', benadrukt de Noord-Hollander.

Al wil Munsterman wel één ding duidelijk maken: hij staat vierkant achter de agrariërs. 'Het is niet leuk dat de overheid zoveel boeren probeert op te ruimen. Maar de demonstraties gaan voor mijn gevoel de laatste tijd een klein beetje te ver. Ik hoop dat het stikstofplan wordt aangepast, zodat er meer boeren in dit land kunnen blijven.'

Niet doof voor sentimenten

Van Leeuwen zegt op zijn beurt niet doof te zijn voor de sentimenten die in de agrarische sector spelen. Tegelijkertijd probeert hij ze kortstondig te parkeren. 'Je moet het ook even los kunnen laten. Als je nu weer alleen maar over die demonstraties gaat praten, dan is het niet leuk. Het is al erg genoeg dat we erover moeten praten. We denken er heus wel aan, maar we gaan hier geen demonstratie houden', besluit de baas van Trekkertrek resoluut.

Lees ook: Trekkertrek in Koudekerk zaterdag live op televisie bij Studio Alphen