Twee jonge Alphense fotografen op expositie AREA 2023

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het werk van twee jonge Alphense fotografen Marieke Haverkamp en Marjolein Stoelinga is te bewonderen tijdens AREA 2023. Deze afstudeerexpositie van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie vindt tot en met 24 september plaats in Rotterdam.

De 21-jarige Haverkamp en de 25-jarige Stoelinga hebben afgelopen zomer samen met veertig andere studenten de hbo-opleiding ‘Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie’ afgerond. Zij verkenden allemaal een ander terrein van de fotografie. Daar is de naam ‘area’ van afgeleid.

Samen studeren

Beide vrouwen wonen hemelsbreed nog geen honderd meter van elkaar, maar ze kwamen elkaar pas voor het eerst tegen in Rotterdam toen ze in 2020 begonnen aan de opleiding. Haverkamp koos voor modefotografie en Stoelinga ging voor de richting autonome fotografie.

Ze gingen samenwonen in Rotterdam met een derde studiegenoot en sloegen zich samen door de moeilijke corona-jaren heen. ‘De laatste anderhalf jaar was die rem er gelukkig af en hebben we vol energie aan onze examenopdracht kunnen werken’, vertellen de twee vrouwen. Inmiddels wonen ze weer in Alphen aan den Rijn.

Scripties over influencers in de modewereld en liminaliteit

Haverkamp schreef haar eindexamenscriptie Art of Influence over de integratie van influencers in de modewereld. ‘Hun rol wordt steeds prominenter in de mode-industrie en ik heb onderzocht wat het effect daarvan is voor professionele modefotografen.’

Voor haar eindexamenopdracht ging ze aan het werk met influencers Bram Krikke, Charlotte Molenaar, Kelly Mexy, Stan Lucas en Rhodé Kok. Zij hebben op Instagram en TikTok gezamenlijk meer dan vier miljoen volgers. Haverkamp daagde hen uit om volledig buiten hun comfortzone te treden en fotografeerde hen als modellen in een high fashion campagne.

Liminaliteit

Voor haar eindexamenwerk gooide Stoelinga het over een andere boeg. Haar scriptie Liminal spaces draait om liminaliteit, wat letterlijk overgangsfase betekent. ‘Voor mijn scriptie onderzocht ik op welke verschillende manieren liminaliteit wordt toegepast in de hedendaagse fotografische beeldindustrie.’

Ze noemt een voorbeeld: 'Je loopt naar je auto in de parkeergarage. Normaal gesproken zijn er meer mensen met jou op deze plek; andere mensen die ook hun auto opzoeken. Maar op dit moment ben je helemaal alleen in die garage en er bekruipt je een unheimisch gevoel. Je wilt zo snel mogelijk in je auto springen en weg van deze plek. Doordat er context mist of doordat je te lang in deze tussenruimtes vast zit, wordt de ruimte liminaal en kan je overspoeld worden met gevoelens van onzekerheid en angst.'

Het doel van Stoelinga is om de kijker door middel van foto’s en video’s dit liminale gevoel te laten ervaren. 'Ik wil de kijkers ook laten realiseren dat ze dit gevoel in het dagelijks leven ook wel eens tegen zijn gekomen. De plekken die ik heb gefotografeerd zijn voor iedereen in zekere mate herkenbaar, maar er klopt iets niet.’

Expositie

AREA 2023 is geopend van maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 20.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 18.00 uur (gesloten op 21 september). De toegang is gratis. De expositie wordt gehouden in het Keilepand, een vooroorlogse groente- en fruitloods in het Rotterdam Makers District van MerweVierhavens, die tot een culturele broedplaats is omgebouwd.