‘Twee ondergrondse wateropslagbuffers in centrum van Alphen aan den Rijn’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Er komen mogelijk twee ondergrondse waterbuffers in het centrum van Alphen aan den Rijn. Door 's winters, als er veel neerslag valt, het regen- en oppervlaktewater diep onder de grond op te slaan, kan dit in de droge zomer worden opgepompt en gebruikt.

Het stadshart bestaat vooral uit steen en er zijn maar weinig groene plekken. Dat, in combinatie met hoge temperaturen en droge zomers, kan schade veroorzaken aan panden. Volgens stadshartwethouder Gerard van As (Nieuw Elan) en duurzaamheidswethouder Gert van den Ham (D66), die de klimaatverandering als mede-oorzaak aanwijzen, is de oplossing door zowel de openbare ruimte als de gevels en daken van panden te vergroenen.

'Zo worden meer koele plekken gecreëerd en neemt het risico op wateroverlast af. Tegelijkertijd verbetert groen de belevingswaarde van het centrum.' Het water dat 's zomers nodig is om het groen te onderhouden, moet uit de twee ondergrondse waterbuffers komen die de gemeente voor ogen heeft.

50.000 vierkante meter

Aan beide kanten van de Oude Rijn moet zo'n waterbuffer komen. 'Een verkenning van Acacia Water laat zien dat de ondergrond van het stadhart zeer geschikt is voor een ondergrondse waterbuffer. Er is een analyse uitgevoerd om de mogelijkheid voor het toepassen van een ondergronds opslagsysteem te bepalen, waarmee Alphen aan den Rijn 100 procent circulair kan zijn in de watervoorziening voor 50.000 vierkante meter groene daken en -gevels en buitenruimte', stelt het college van burgemeester en wethouders.

De kosten bedragen bijna 1,4 miljoen euro. De gemeente heeft een subsidie van ruim 800.000 euro aangevraagd. Het is aan de gemeenteraad om te beslissen of dit bedrag daadwerkelijk uitgetrokken gaat worden.

Lees ook: Onderzoek naar ondergrondse waterberging voor toekomstbestendige Boskoopse sierteelt