Tweede fase project Hoogstamfruitboomgaarden 2020 van start

KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn en omstreken was vorig jaar nog op zoek naar stukken land om nieuwe hoogstamfruitboomgaarden in te kunnen richten. Het uiteindelijke doel is om binnen drie jaar 1.000 bomen te planten in de regio. Donderdag 2 december was het dan eindelijk de beurt aan een boom van een serie van 101 bomen die dit jaar nog geplant gaat worden. 

De eerste hoogstamfruitboom van deze serie is geplant op het terrein van een boerderij aan de Lagewaard in Koudekerk aan den Rijn. De boom werd door hoveniers in de grond gezet, onder toeziend oog van de voorzitter van Stichting Landschapsfonds, de eigenaresse van de boerderij en wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks). 

Het is niet voor het eerst dat er hoogstamfruitbomen werden geplant in het kader van project Hoogstamfruitboomgaarden 2020. Vorig jaar was het al de beurt aan 200 bomen, die verdeeld werden over 35 verschillende percelen. Het is de bedoeling dat er nog dit jaar een serie van 101 bomen wordt geplant, verdeeld over veertien percelen.

Verder is het project ook bedoeld om bestaande boomgaarden, bestaande uit minimaal vijf fruit- of notenbomen van oer-Hollandse rassen, in stand te houden. Bij dit project werkt het fonds samen met agrarische collectieven en met het Landschapsfonds Holland Rijnland.