Tweede horde in aanloop naar nieuwe De Aarhof genomen, gemeente gaat miljoenen betalen

ALPHEN AAN DEN RIJN - 5,5 miljoen euro wordt op tafel gelegd door de gemeente Alphen aan den Rijn om mee te betalen aan een nieuwe parkeergarage voor winkelcentrum De Aarhof. Dat is een eis van de eigenaar van het overdekte deel van het stadshart om De Aarhof in de komende jaren een complete metamorfose te geven. Na een politieke discussie die in maart startte, is de gemeenteraad donderdagavond overstag gegaan.

In 2026 moeten de binnen- en buitenkant van De Aarhof als nieuw zijn. De ene helft wordt gesloopt en opnieuw gebouwd, de andere helft gestript. De circa 100 miljoen euro kostende operatie moet worden betaald uit de opbrengsten van 324 nieuw te bouwen appartementen aan de rand van de nieuwe De Aarhof. Er komen twee woontorens van 43 (elf verdiepingen) en 61 meter (zeventien verdiepingen) hoog.

324 extra woningen betekent ook extra parkeerplekken. Die moeten komen in een nog te bouwen parkeergarage. Juist daar ging het politieke debat maandenlang over. Eigenaar HAL Holding vindt dat de gemeente het parkeercomplex na de bouw moet kopen en exploiteren. Tot overmaat van ramp zou de jaarlijkse exploitatiebegroting van de parkeergarage verliesgevend zijn. Nu de cijfers door opnieuw zijn berekend en daaruit is gebleken dat exploitatie wel sluitend kan zijn, heeft de gemeenteraad alsnog ingestemd.

Aanvankelijk had de gemeenteraad in maart een beslissing moeten nemen. Maar de destijds ingeruimde vergadertijd bleek te krap. Wel werd toen al duidelijk dat er meer discussie was over de parkeergarage, dan over de tientallen meters hoge woontorens. Dat werd een maand later bekrachtigd. De gemeenteraad stemde in met de schetsen van de nieuwe De Aarhof, maar voor de parkeervoorziening was geen meerderheid. Wethouder Van As heeft de boel opnieuw moeten laten doorrekenen en daarmee de gemeenteraad met succes weten te overtuigen.

Tegenstanders spannen kort geding aan

Nu de gemeenteraad heeft ingestemd, kan wethouder Gerard van As (Nieuw Elan, stadshart) de volgende stap gaan voorbereiden. In het komende jaar tot anderhalf jaar moet hij - of eventueel diens opvolger na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart - zowel het definitieve ontwerp van het nieuwe winkelcentrum en woontorens, als het aan te passen bestemmingsplan door de gemeenteraad zien te loodsen.

De Alphense projectontwikkelaar Porta Prima, dat gerund wordt door twee stadshartbewoners die fel tegen het nieuwbouwplan zijn, heeft vorige week een kort geding aangespannen tegen de gemeente om de metamorfose tegen te houden. Op maandag 27 september buigt de rechter zich over de zaak. Porta Prima heeft zelf ambities om De Aarhof een facelift te geven, maar hun plan werd in april door de gemeenteraad afgewezen.

Stemming gemeenteraad

Voor (28): Nieuw Elan (8), CDA (6), VVD (5), D66 (3), PvdA (2), ChristenUnie (2), SGP (1), Dorpen en Wijken Belangen (1).

Tegen (8): GroenLinks (5), SP (2), RijnGouweLokaal (1).

36 van de 39 raadsleden waren aanwezig.

Hieronder is het radio-interview met raadslid Anouk Noordermeer (VVD) te beluisteren.