Twijfels over Trekkertrek in 2021 door coronavirus

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Afgelopen zaterdag had Koudekerk aan den Rijn in het teken moeten staan van de Trekkertrek Familiedag. Maar het jaarlijkse spektakel is afgelast als gevolg van het coronavirus. Het is de bedoeling dat Trekkertrek, jaarlijks goed voor zo'n 15.000 bezoekers, volgend jaar wel doorgaat. Maar trekkertrekvoorzitter Hans van Leeuwen heeft zo zijn twijfels.

'Ik maak me er zorgen over. De eerste evenementen voor februari 2021 zijn al afgelast', zegt Van Leeuwen. Vooral die anderhalvemeterregel is een probleem. Dat is ook de belangrijkste reden geweest voor de organisatie om Trekkertrek op zaterdag 1 augustus niet alsnog in afgeslankte vorm door te laten gaan, toen premier Mark Rutte kwam met het bericht dat vanaf 1 juli evenementen onder voorwaarden weer toegestaan worden. 'Die anderhalve meter is voor ons niet te doen.'

De kans dat Trekkertrek toch kiest voor een afgeslankte (anderhalve meter-)editie op 7 augustus 2021, als dat moet, is groter dan dit jaar. 'Je kunt niet drie of vier jaar niks doen. Dan ben je doodgebloed als evenement', meent Van Leeuwen. 'Maar het moet kunnen en mogen van de gemeente. Het moet natuurlijk wel veilig zijn. Je wil niet dat ze na afloop zeggen dat het in Koudekerk goed fout is gegaan en dat daar duizenden mensen ziek zijn geworden.'

Uiteten in plaats van speakeren

Hoe Hans van Leeuwen en zijn kornuiten het voor elkaar krijgen weet niemand, maar nagenoeg altijd is het mooi weer op de trekkertrekdag. Ook dit jaar was dat het geval op de eerste zaterdag van augustus. Maar in plaats van dat Van Leeuwen, die naast voorzitter ook deelnemer en stadionspeaker is, in touw is om alles op rolletjes te laten verlopen, ging hij nu maar uiteten op zaterdag met zijn vrouw en enkele bekenden.

'Ik ben op het terrein geweest zaterdag. Het is onwezelijk. Er is helemaal niets. Het is nu een saai boerenland', zegt de bekende voorman van de Koudekerkse festiviteiten. De voorbereidingen op de Trekkertrek Familiedag in 2021 moeten uiterlijk vlak na de aankomende jaarwisseling starten, zegt Van Leeuwen.

Hieronder is het radio-interview met Hans van Leeuwen terug te luisteren.