Twintig miljoen euro om bodemdaling Groene Hart tegen te gaan

Foto: Michel Looyenstein

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Rijk en acht lokale overheden investeren twintig miljoen euro om bodemdaling in het Groene Hart tegen te gaan. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. 'Een mijlpaal in de strijd tegen bodemdaling', aldus woordvoerder Kees Verkade tegen Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

Klemmende deuren en ramen, scheuren in muren en hoog water onder de vloer: de gevolgen van bodemdaling zijn zowel in steden als op het platteland steeds vaker merkbaar. Vooral in veen- en kleigebieden is bodemingdaling een groot probleem. Het Groene Hart is zo'n veengebied en daar klinkt de roep om actie dan ook al langer.

Het ziet ernaar uit dat er gehoor wordt gegeven aan die oproep. De minister maakte dinsdag bekend dat er twintig miljoen euro beschikbaar komt voor projecten om bodemdaling tegen te gaan. Een belangrijke stap, volgens Verkade: 'Dat de minister dit gezegd heeft, is echt heel bijzonder'. 

Toekomstbestendig

Onder de noemer 'Regio Deal Bodemdaling Groene Hart' slaan het Rijk en acht lokale overheden de handen ineen. Maar wat deze deal concreet inhoudt, is nog onduidelijk. 'Er moet nog een aantal handtekeningen worden gezet. Tot die tijd kunnen we nog niets zeggen over het waar, hoe en waarom', aldus de woordvoerder.

'Maar je moet denken aan projecten die zich vooral richten op het toekomstbestendig maken van het buitengebied', legt Verkade uit. 'Hoe kunnen we bijvoorbeeld betere funderingen maken, zodat het openbaar gebied langer meegaat? Ook zullen we kijken naar vernieuwende vormen van ondernemerschap voor agrarische bedrijven en hoe we de CO2-uitstoot als gevolg van bodemdaling kunnen reduceren.'

Welke gemeenten doen er mee?

De acht lokale overheden zijn de gemeenten Alphen aan den Rijn, Woerden, Gouda, de provincies Zuid-Holland en Utrecht, en de Hoogheemraadschappen van Rijnland, De Stichtse Rijnlanden, Schieland en Krimpenerwaard.

Lees ook: ‘Grondwaterpeil in veengebieden moet omhoog’