Uitbater De Tas uit dorpshuis en eetcafé gezet door gemeente

BENTHUIZEN - Rein Kamphuis, de alom bekende uitbater van De Tas Dorpshuis en Eetcafé in Benthuizen, heeft deze week moeten stoppen op last van de gemeente Alphen aan den Rijn. De gemeente wil niet langer dat dorpshuizen worden beheerd door commerciële partijen.

Welzijnsorganisatie Participe neemt het beheer van het enige dorpshuis in Benthuizen tijdelijk over, in afwachting van de komst van een nieuwe exploitant. De voorwaarde voor de nieuwe beheerder is dat zijn of haar organisatie geen winstoogmerk heeft en dat de stichting bestaat uit inwoners van Benthuizen. Het eetcafé stopt.

De gemeente zegt in gesprek te blijven met de beheerstichting waar De Tas onder valt, om te onderzoeken of zij het beheer van het dorpshuis op termijn weer kan overnemen. Maar dan wel in een andere vorm dan tot deze week, namelijk zonder uitbater die De Tas exploiteert vanuit een commercieel belang.

Alle geplande dorpshuisactiviteiten in De Tas gaan de komende maanden door, zegt de gemeente.

Demonstratie

Afgelopen maandag, op een van de laatste dagen van Kamphuis als uitbater, was er een kleine demonstratie in Benthuizen. Op het plein voor De Tas demonstreerden mensen tegen de keuze van de gemeente om de huidige uitbater uit het dorpshuis en eetcafé te zetten.

Vorig jaar juli nam de gemeenteraad het nieuwe buurt- en dorpshuizenbeleid aan. Elk dorp en iedere wijk heeft één buurthuis, dat financieel ondersteund wordt door de gemeente. Dat Rein Kamphuis deze week uit De Tas is gezet, komt doordat de huurovereenkomst per 1 september afliep.