Vaccinatie van huisartsen gestart: ‘Dat is goed nieuws, wij mogen niet omvallen’

Foto: Omroep West

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Zaterdag is gestart met het vaccineren van huisartsen in de regio. Dat gebeurt in het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en het HagaZiekenhuis. In totaal hebben 1.776 huisartsen en medewerkers binnen de huisartsenspoedzorg een uitnodiging ontvangen voor vaccinatie.

'Dat is goed nieuws. Omdat wij natuurlijk ook zorgmedewerkers zijn die niet om mogen vallen, die door moeten gaan met hun werk en ook contact hebben met covid-patiënten op de huisartsenpost en in onze praktijk zelf', zegt de Alphense huisarts Erik Pleij in het radioprogramma Studio Quarantaine op Studio Alphen. Deze groep zorgmedewerkers wordt ingeënt met het Moderna-vaccin.

Pleij noemt het jammer dat assistenten van huisartsenpraktijken niet zijn meegenomen in deze vaccinatieronde. 'Want ook daarvoor geldt: als die uitvallen, kunnen we toch moeilijker doorwerken.'

Huisartsen gaan vaccineren

Huisartsen krijgen binnenkort een belangrijke rol binnen het vaccinatieprogramma. Zij zullen, naast de GGD, veel mensen gaan vaccineren. 'We zullen mensen die niet in staat zijn om naar een GGD-post te komen, met name hoogbejaarden, zelf gaan vaccineren', legt Pleij uit.

De belangrijkste bijdrage noemt de huisarts het vaccineren van de 60-plussers, een veel grotere groep mensen. Wanneer dat van start gaat, is nog onduidelijk. 'Dat is ook afhankelijk van de beschikbaarheid van het AstraZeneca-vaccin.'

Hieronder is het radio-interview met Erik Pleij te beluisteren. Studio Quarantaine wordt iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur uitgezonden op Studio Alphen.