Van Aarlanderveen tot Zwammerdam: dit is er te doen op Koningsdag

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De verschillende oranjeverenigingen en oranjecomités hebben dit jaar een vol programma neergezet voor Koningsdag. Op woensdag 27 april worden er uiteenlopende activiteiten en evenementen georganiseerd door de gemeente Alphen aan den Rijn.

Aarlanderveen

Koningsdag begint in Aarlanderveen met een optocht die om 9.00 uur vanaf het Dorpshuis zal vertrekken. Het thema van de optocht is Oranje Boven. Meelopende kinderen mogen voor de optocht hun fiets of step versieren. Daarnaast kunnen inwoners vanaf 10.00 uur plaatsnemen aan de koffietafel in het Speeltuingebouw, om er zo een gezellige dag van te maken. Voor de kinderen worden er verder nog verschillende activiteiten georganiseerd.

Ook de nacht voor Koningsdag kan er al worden feestgevierd in Aarlanderveen. Vanaf 21.00 uur vindt namelijk het feest ‘De Nacht van Oranje’ plaats in café Het Oude Rechthuis. Toegang is hierbij gratis.

Benthuizen

De dag start in Benthuizen ook met een optocht, waarvoor kinderen hun fiets kunnen versieren. Deze optocht start om 9.00 uur vanaf dorpshuis en eetcafé De Tas en vindt plaats onder begeleiding van Drumfanfare TTH uit Hazerswoude-Dorp. Van 10.00 tot 13.00 is het dan tijd voor een koningsmarkt rondom appartementencomplex De Korf aan het Prins Willem-Alexanderplein. Kinderen die graag een plaatsje willen op de kindermarkt, kunnen zich vanaf 8.30 uur melden bij de kraam van de evenementencommissie.

Boskoop

In Boskoop is het tijdens Koningsdag weer tijd voor de traditionele kleedjesmarkt in het centrum van het dorp. Deze kleedjesmarkt zal plaatsvinden van 10.00 tot 13.00 uur. Inschrijven om op de kleedjesmarkt spulletjes te verkopen, is niet nodig. Ook hier vindt een optocht plaats, waarvoor kinderen hun fiets kunnen versieren. Deze optocht zal starten om 9.30 uur vanaf de A.P van Neslaan. Na de optocht zal de traditionele aubade plaatsvinden.

Hazerswoude-Dorp

Tijdens Koningsdag is het terrein van Dorpshuis De Juffrouw in Hazerswoude-Dorp de place to be. Van 10.00 tot 13.30 uur vindt hier namelijk de Kindervrijmarkt plaats. Aanmelden hiervoor kan door een mailtje te sturen naar kindervrijmarkt@drumfanfaretth.nl. Om 11.00 uur zal Drumfanfare TTH het Cultureel Podium openen, waarna verschillende koren uit de regio een feestelijk optreden zullen verzorgen.

Hazerswoude-Rijndijk

In Hazerswoude-Rijndijk zal de dag beginnen om 8.00 uur met een plantjesmarkt, die zal eindigen om 12.00 uur. Naast een plantjesmarkt is er van 10.00 tot 12.30 uur ook een vrijmarkt voor jong en oud te vinden. Verder zijn er gedurende de middag nog wat kleinere activiteiten te doen; zo is er een stormbaan aanwezig, is het mogelijk om oudhollandse kinderspelletjes te spelen en vindt er het zogenoemde kratstapelen plaats voor kinderen vanaf twaalf jaar. Dit allemaal op het terrein van Sportvereniging Bernardus. 

Ook zal hier om 9.00 uur een optocht starten met versierde fietsen, die zal vertrekken vanaf Speeltuin De Rode Wip. 

Koudekerk aan den Rijn

De optocht met versierde fietsen is altijd een vaste activiteit in veel dorpen, want ook in Koudekerk aan den Rijn zal zo’n optocht plaatsvinden. Deze start om 9.30 uur vanaf de Ridderhof, waarna er om 10.00 uur een aubade volgt bij de Albrechtstaete. Van 13.30 tot 17.00 uur zal ook hier de Kindervrijmarkt plaatsvinden.

Buikschuiven kan tijdens het negentiende Open Koudekerkse Kampioenschap Buikschuiven dat plaats zal vinden van 14.30 tot 16.00 uur. Koningsdag in Koudekerk wordt afgesloten met een muziekspektakel van 16.30 tot 22.30 uur. Beide activiteiten zullen plaatsvinden in het Hofstedepark. 

Zwammerdam

Koningsdag in Zwammerdam begint vroeg met de gebruikelijke Reveille om 8.00 uur. Ook hier is het mogelijk om spulletjes te kopen en te verkopen tijdens de kleedjesmarkt van 10.00 tot 12.00 uur. Gedurende de dag vindt er een kleinschalig, maar gezellig programma plaats in het Ziendepark. De dag zal passend worden afgesloten met muziek van de band Little Stef tijdens Koningsavond.  

Benieuwd wat er te doen is in de dorpskern Alphen aan den Rijn? Bekijk dan: Weer volop activiteiten in Alphen aan den Rijn tijdens Koningsdag.