Vanaf 1 februari 60-plussers vaccineren in Alphen, hoe gaat dat in zijn werk?

Foto: Mike Mourits

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Tennis- en squashcentrum Nieuwe Sloot wordt sinds woensdag door de GGD in gereedheid gebracht om vanaf 1 februari op grootschalige wijze mensen te vaccineren tegen het coronavirus. Afhankelijk van de hoeveelheid en de type vaccins die op welk moment beschikbaar zijn, worden specifieke delen van de bevolking ingeënt op de Alphense vaccinatielocatie. Wat staat inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn te wachten?

'Iedereen wordt uitgenodigd door het RIVM om een afspraak te maken bij het landelijke centrum van de GGD. Mensen kunnen dan zelf aangeven op welke locatie zij gevaccineerd willen worden', legt Sjaak de Gouw, directeur van GGD Hollands Midden, uit. Jezelf laten inenten hoeft niet per se in Alphen te gebeuren. Mensen van boven de 60 jaar worden door de GGD ingeënt, mensen tot 60 jaar door hun huisarts.

'We beginnen met de oudste inwoners. Zij lopen het meeste risico', stelt De Gouw. Volgende week wordt in Nederland gestart met het inenten van 60-plussers. Begonnen wordt met het inenten van thuiswonenden vanaf 90 jaar. In de eerste week van februari zijn 85-plussers aan de beurt. Het gaat om mobiele, thuiswonende ouderen die 'normaal gesproken voor hun griepprik naar de huisarts gaan'.

Wie door de GGD en wie door de huisarts?

Wie in een verpleeghuis of een woonvoorziening voor ouderen of mensen met een verstandelijke beperking woont, wordt op het eigen woonadres gevaccineerd. 'Zij worden geprikt door de instellingsarts of de huisarts', vervolgt de directeur van de gezondheidsdienst.

Om optimaler gebruik te maken van de beschikbare vaccins, komt niet drie maar zes weken tijd te zitten tussen de eerste en tweede prik. Zo kunnen meer mensen, sneller worden ingeënt. De eerste Pfizer/BioNTech-inenting geeft 52 procent bescherming, de tweede prik 95 procent.

Aansluitend zijn de mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie aan de beurt. Zij worden ingeënt door de huisarts. In de loop van het tweede kwartaal wil de overheid starten met het vaccineren van de mensen tussen de 18 en 60 jaar. Dat gaan zowel de GGD als de huisartsen voor hun rekening nemen. Minderjarigen worden niet ingeënt.

Vaccinatiebereidheid toegenomen

Uit een gedragsonderzoek blijkt dat de vaccinatiebereidheid in de regio Hollands Midden is toegenomen. In november gaf 59 procent van de ondervraagden aan zich te willen laten vaccineren, uit het onderzoek van december en januari blijkt dat dat inmiddels is gestegen naar 82 procent. Onder zorgmedewerkers is de vaccinatiebereidheid gestegen van 47 naar 77 procent.

Vorige week vrijdag is GGD Hollands Midden gestart met het vaccineren van zorgpersoneel. 'Inmiddels zijn alle vaccinatieplekken voor zorgmedewerkers opgevuld', meldt de GGD. Mensen die zich wel willen laten inenten maar zich niet meer konden aanmelden, worden teruggebeld voor een afspraak zodra er nieuwe vaccins beschikbaar zijn.