Gepubliceerd op 18 Oktober 2018 om 13.00 uur

‘Vanavond geen meerderheid in Alphense gemeenteraad voor meebetalen ijsbaan Leiden’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het ziet er vooralsnog niet naar uit dat donderdagavond een meerderheid van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn in gaat stemmen met het meebetalen aan de nieuwe 333 meter ijsbaan in Leiden. Het collegevoorstel om geen geld aan Leiden te geven voor de schaatstempel en de beschikbare sportgelden in andere accommodaties in de gemeente Alphen aan den Rijn te steken, lijkt voldoende steun te hebben.

Toch is het nog niet helemaal zeker dat Alphen met een definitieve 'nee' komt. Wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) zal donderdagavond met toezeggingen moeten komen over hoe hij dan van plan is om de schaatsverenigingen (Rijnstreek uit Alphen aan den Rijn, Otweg uit Boskoop en VIJK uit Koudekerk aan den Rijn) te ondersteunen met accommodatiefaciliteiten. 'Er moet een oplossing komen voor deze clubs', vinden partijen uit de coalitie en oppositie.

Ook de crowdfundingsactie die de schaatsverenigingen zelf hebben georganiseerd (ongeveer 1,2 miljoen euro hebben verenigingen uit de regio Leiden zelf ingezameld, red.) is in goede aarde gevallen bij de Alphense politiek. Anderzijds leven er in Alphen vragen of bijna 700.000 euro niet een te hoog bedrag is voor Alphen, ziet men dat andere gemeenten niet meebetalen en wordt gevreesd dat het 'Alphense bedrag' hoger wordt als de bouwkosten duurder uit blijken te vallen.

Ultieme poging

Een groot deel van de oppositie (coalitie: 21 zetels, oppositie: 18 zetels) bereidt onder aanvoering van PvdA een amendement voor om tenminste één coalitiepartij alsnog over te halen. Er wordt gedacht aan maatschappelijk financieren, zodat het de gemeente Alphen uiteindelijk minder geld kost. Want één ding is zeker: de coalitie is - in principe - niet van plan om 700.000 euro te betalen.

Lees ook: Mark Tuitert pleit in gemeenteraad Alphen voor 333-meterbaan, aan '250' heb je net niks

advertentie
 
advertentie