Veel animo voor eerste Rommelroute in Alphen: ‘Mensen blij maken die het moeilijk hebben’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Vanuit je voor- of achtertuin oude spulletjes verkopen. En gluren bij buurtgenoten om te zien wat zij allemaal in de aanbieding hebben. Daar draait het om bij de zogeheten Rommelroute, die zondag voor het eerst in Alphen aan den Rijn is gehouden. Meer dan tweehonderd huishoudens zijn fanatiek aan het verkopen geslagen.

'NERF-pijltjes te koop!', schreeuwen twee jonge tieners elkaar na. 'Vijftig cent voor tien.' Ze doen duidelijk goede zaken: een bedrag van boven de 70 euro zit er in het laatje, vertellen de jongens vol trots. 'We zijn al bijna uitverkocht.'

In steden als Amersfoort, Dordrecht en Middelburg is de Rommelroute al een bekend fenomeen. Maar waarom niet in Alphen?, vroegen de zusjes Jane en Joyce Rewijk zich af. 'Ik zag het in Boskoop en ik dacht: hé, wat leuk, dat moeten we in Alphen ook', legt initiatiefneemster Jane uit.

'Veel groter dan gedacht'

Ze doet een oproep op Facebook, maar besluit dat bij minder dan 25 aanmeldingen het feest niet doorgaat. Uiteindelijk stopt de teller na 3,5 week bij 228 adressen in de gemeente. Inclusief buurdorpen Hazerswoude-Rijndijk (vijf) en Koudekerk (drie). 'Dus het was veel groter dan wij zelf hadden gedacht.'

Met elf aangemelde adressen is de Waterviolier, gelegen in de wijk Kerk en Zanen, goed vertegenwoordigd. In die straat staat de 9-jarige Hanna met een grote glimlach spulletjes te verkopen. 'Armbanden, boeken, cd's, dvd's, puzzels. Dat soort dingen', somt ze op.

Binnenplaats omgetoverd

Er is niets dat ze niet wil verkopen. 'Voor alles is een prijs', bevestigt het blonde meisje desgevraagd. Of ze het gek vindt om te zien wat er in haar eigen straat gebeurt? 'Ja, er komen allemaal vreemde mensen.' Leuk én gek, vindt ze het.

Pal naast het station hebben bewoners van de Zuidpoolsingel hun gezamenlijke binnenplaats - een deels overdekte parkeergarage - omgetoverd tot een heus verkooppunt. Bobbi (9) weet al wat ze gaat doen met het verdiende geld. 'Aan mijn moeder geven', antwoordt ze zonder na te denken.

Speelgoed en kleren ingezameld

'Omdat mijn moeder het nodig heeft. Ze moet heel veel betalen, bijvoorbeeld bankrekeningen. Daarom geef ik het aan haar.' Moeder en dochter gaan wel samen kralen kopen, laat de onbaatzuchtige brunette weten. 'Dat vind ik leuk.'

Haar instelling sluit naadloos aan bij het subdoel van de Rommelroute. Speelgoederen en oude kleren die overblijven, worden vanuit de organisatie namelijk ingezameld voor mensen die het wat minder breed hebben. 'Een geweldig initiatief', noemt Jaap Sprengen het.

Tweede editie in juni

De buurman van Bobbi heeft zelf ook een hoop spullen in de aanbieding, maar hij is vooral trots op de handgemaakte voorwerpen uit het Aziatische land Taiwan. 'Sommige mensen hebben het moeilijk om rond te komen. Dat je met zulk soort dingen dan mensen blij kan maken, is heel goed.'

Wat betreft initiatiefneemster Jane Rewijk, staat vast dat het evenement een vervolg krijgt. 'We willen in juni een tweede editie gaan doen. En dit dan twee keer per jaar aanhouden. Ik denk zeker dat het gaat lukken', besluit ze vol optimisme.

Lees ook: Alphense Jaarmarkt weer ouderwets goed bezocht: ‘Hartstikke leuk dat ie er weer is’